BiH
755

Kerim Mudželet osuđen na osam godina zatvora zbog nesreće u kojoj je poginula 26-godišnja djevojka

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Kerima Mudželeta na osam godina zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je poginula državljanka Srbije Jelena Opričić.

Izrečena mu je mjera zabrane upravljanja putničkim motornim vozilom tri godine. Sud mu je produžio mjeru pritvora do pravosnažnosti presude.

Mudželetu se na teret stavlja da je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa kada je, upravljajući automobilom Peugeot, velikom brzinom udario u tramvajsko stajalište ispred Predsjedništva BiH, pokosivši pritom dvije osobe. Jelena Opričić je preminula na mjestu dok je državljanin Njemačke teško povrijeđen. Nesreća se dogodila 9. juna prošle godine.

Jelena i Jorg Eistfeld Reschke sjedili su na stanici kada je Mudželet izgubio kontrolu nad vozilom i skrenuo s ceste na stanicu. Tijelo nesretne djevojke završilo je ispod automobila, a izvukli su ga vatrogasci.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Opričić i Reschke navodno su te večeri trebali biti u Vijećnici na otvaranju konferencije povodom 15. godišnjice postojanja i rada Instituta za jugoistok Evrope, koju su organizovali Mladi Evrope, čiji je i Jelena bila član. Ona je živjela u Berlinu, a u Sarajevo je došla kako bi učestvovala na ovoj konferenciji kao prevodilac.

Sarajlije su noć nakon nesreće, desetak minuta prije ponoći, organizirali skup pred zgradom Predsjedništva BiH te su se u tišini i uz zapaljene svijeće oprostili od tragično preminule djevojke. Tada je neformalna grupa građana apelovala na vlasti da poduzmu konkretnije mjere kada su u pitanju obijesni vozači.

Mudželet je priveden dva sata nakon nesreće i od tada se nalazi u pritvoru.