ASA grupacija
0

Keramička radionica za djecu "Mjedenice"

Sarajevo-x.com
ASA grupacija će u potpunosti podržati opremanje i prilagođavanje keramičke radionice Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica" u Sarajevu, saopšteno je iz ove kompanije.

Djelujući od 1947. godine ova odgojno-obrazovna ustanova namjenjena je za rad sa djecom i odraslim osobama sa posebnim potrebama. Danas Zavod obrazuje preko 140 učenika iz cijele FBiH sa intelektualnim deficitom, oštećenjima motorike i govora, te drugim zdravstvenim problemima.

Kada bude osposobljena, aktivnosti u keramičkoj radionici će biti usmjerene na razvoj, vježbanje i očuvanje fine motorike, manualne spretnosti te razvoj kreativnosti. Kroz rad u radionici djeluje se na porast samopouzdanja i samostalnosti, stiče se radni odgoj kroz koji se kod osoba s mentalnim oštećenjima pridonosi razvoju spretnosti, usvajanju raznih tehnika, vještina, znanja i navika kod učenika.

"Drago nam je da možemo pomoći osposobljavanje keramičke radionce Zavoda 'Mjedenica'", istakao je direktor za finansije ASA Holdinga Damir Ferović, nakon današnjeg susreta sa direktorom Zavoda Mirsadom Asimovićem. "ASA grupacija je posvećena razvoju mladih i talentovanih, a djeca sa posebnim potrebama će upravo kroz ovu radionicu svima nama pokazati svoj talenat".

Rad u glini, odnosno oblikovanje ovog prirodnog materijala ima psihoterapeutsko djelovanje, dok rad na kolu uz spretnost i istrajnost razvija finu motoriku ruku i nogu. Na ovaj način kod učenika se potiče shvatanje okoline i omogućuje im da svojim oblikovnim rješenjima, vlastitim snagama i sposobnostima izražavaju sebe.

Od momenta svog osnivanja, 1995. godine, ASA grupacija je primjer uspješnog poslovanja u Bosni i Hercegovini. Inicijalno poslovanje je krenulo od uvoza i prodaje novih automobila i autodijelova, te njihovog transporta. Zahtjevi modernog tržišta usmjerili su brzi razvoj ASA grupacije i kao odgovor Grupacije je svoje usluge proširila na oblasti osiguranja, lizinga i bankarstva. Stalna ulaganja i inovativne ideje bile su ključ za učvršćivanje liderske pozicije na tržištu Bosne i Hercegovine.