Sarajevo
0

Kenanu Demiroviću devet godina zatvora

FENA
Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo danas je osudilo Kenana Demirovića Rifa (1988.) na devet godina zatvora za ubistvo Tarika Silajdžića 5. augusta 2007. u Sarajevu.

Istovremeno, Sud je oslobodio optužbi saoptuženika u ovom slučaju Edina Osmanovića (1965.).

Kako se optužnicom teretio za krivično djelo nanošenje teških povreda opasnih po život krivičnopravna sankcija izrečena je za to krivično djelo, dok je Osmanović kome je izrečena oslobađajuća presuda bio optužen za krivično djelo ubistva na podmukao način.

S obzirom na te okolnosti Sud Demirovića nije mogao oglasiti krivim za krivično djelo ubistvo na podmukao način jer bi time bio povrijeđen subjektivni identitet optužnice, iako je utvrđeno da je Demirović ispalio svih pet hitaca, uključujući i tri za koje se optužnicom teretio Osmanović.

Naime, kako je u optužnici navedeno Demirović je 5. augusta 2007.oko 00.25 sati u ulici Safvet-bega Bašagića br.111, općina Stari Grad u Sarajevu u stanu prizemlja kuće, vlasništvo Hamdije Osmanovića, nakon kraće prepirke i tuče s dva hica oštećenom nanio dvije teške povrede i to u predjelu vrata ispod desnog uha, te u predjelu trbuha s povredom kapsule lijevog bubrega.

Kako se u optužnici nadalje navodi, a što Sud na temelju izvedenih dokaza nije mogao potvrditi, Demirović je nakon dva ispaljena hica pištolj spustio na pod, nakon čega je Edin Osmanović navodno podigao pištolj te u namjeri da liši života tako bespomoćnog Tarika Siladžića dok je još davao znake života iz pištolja ispalio tri hica u predjelu glave.

Na temelju provedenih dokaza - iskaza svjedoka-očevidaca, nalaza vještaka i materijalnih dokaza Sud je nedvojbeno utvrdio da je Demirović ispalio svih pet hitaca, a da je vlastitim iskazom, tereteći Osmanovića htio ishoditi blažu kaznu.

Kenan Demirović ostaje u pritvoru do pravomoćnosti presude, a najduže do isteka izrečene sankcije i njemu će se u izdržavanje kazne uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od 5. augusta 2007. godine, dok je Edin Osmanović rješenjem Suda pušten iz pritvora.

Kako se radi o prvostepenoj presudi strane u postupku imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH u roku od 15 dana, a porodica oštećenog upućena je na pranicu.