Novi načelnik
43

Kenan Dautović: Od opozicije ne želim praviti neprijatelje, radit ćemo za Travnik

E. M.
Kenan Dautović (Foto: E. M./Klix.ba)
Kenan Dautović (Foto: E. M./Klix.ba)
Novoizabrani načelnik Travnika Kenan Dautović (SDA) u razgovoru za Klix.ba je kazao da je iza njega i njegovog protukandidata Harisa Kaniže jedna dostojanstvena predizborna kampanja te da će se u narednom periodu okrenuti radu za dobro Travnika i sugrađana.

Dautović je većinom glasova na jučer održanim prijevremenim izborima u Travniku izabran za načelnika ove općine, a voljom građana pobijedio je protukandidata iz koalicije SDP-a, NS i NiP-a "Naša travnička priča" Harisa Kanižu s kojim se danas susreo i imao prijateljski razgovor.

"Jučer smo pratili stanje na terenu i s prvim rezultatima s izbornih mjesta imali smo prednost koju smo održavali sve vrijeme. Možda to nije razlika u glasovima koju je neko očekivao, ali to je volja građana. Naravno, slavili smo, provozali smo se automobilima, jer zaista, obje strane, i mi i protukandidat, u ovo smo ušli s emocijama i dali smo sebi oduška na kraju", kazao je Dautović.

Dodao je kako je sretan što je javnost prepoznala prijateljsku predizbornu kampanju oba kandidata koji su se tokom obraćanja prisutnima suzdržavali od vrijeđanja i omalovažavanja te da su bili usmjereni samo ka predstavljanju izbornih platformi i planova.

"Složio bih se s tom konstatacijom i drago mi je da to čujem. Nastojali smo da imamo dostojanstvenu kampanju, željeli smo dati naš doprinos dekontaminaciji javnog prostora i politiku oplemeniti kao profesiju i vrstu obaveze. Mnogo je bolje da se politikom bave ljudi koji je razumiju. Danas sam sreo Kanižu, stali smo, ispričali se, fotografisali i sigurno je da ćemo ostati u dobrim odnosima. Ne želim kao načelnik praviti neprijatelje od onih koji su glasali protiv mene ili koji su opozicija. Sve stvari koje opozicija bude kritizirala s ciljem stvaranja boljeg okruženja, uzet ću u obzir i sigurno je da će postati dio mog plana", pojasnio je naš sagovornik.

U periodu administrativnog ulaska u općinu Dautović će obići one koje nije obišao tokom predizborne kampanje. Današnji dan je ostavio za razgovor s novinarima, dok će sutra posjetiti ljekare i pacijente u travničkim bolnicama s obzirom na to da je još uvijek velik pritisak na njima zbog pandemije koronavirusa.

"Važno je da smo mobilisani kada treba. Očekujem prolazak dobrih odluka u vijeću, a o onim u vezi s kojim se ne budemo slagali, sigurno je da će biti političkih rasprava. Kroz konkretan rad i pripremu odluka možemo izbjeći populizam i komplikacije u funkcionisanju", zaključio je Dautović u razgovoru za Klix.ba.