BiH
21

Kemalu Čauševiću nije produžen pritvor

Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine nije produžio pritvor Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Na ročištu koje je održano danas pred Sudom BiH obznanjeno je da Tužilaštvo BiH nije ni zatražilo produženje pritvora Čauševiću.

Umjesto produženja pritvora, za Čuševića su određene mjere zabrane. Osim Čauševića, pritvor nije produžen ni za Zdravka Cvjetinovića, aktuelnog direktora carina Uprave za indirektno oporezivanje. Više detalja bit će poznato nešto kasnije.

"Tužilaštvo BiH predložilo je da se mjera pritvora zamjeni mjerama zabrane, tako što će se osumnjičenom ograničiti kretanje, oduzeti isprave i zabraniti kontakt sa svjedocima i osumnjičenima.

Osumnjičeni Čaušević opredijelio se za saradnju sa Tužiteljstvom BiH, a njegova imovina svakako je blokirana i većina svjedoka saslušana.

Nadamo se da ćemo sa tom saradnjom doći i do ostalih osoba uključenih u izvršenje kaznenih djela. Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prijedlog za određivanje mjera zabrane obrazložili su tužitelji Tužilaštva BiH - Oleg Čavka i Dubravko Čampara, ocijenivši da u ovoj fazi postupka mjera pritvora nije neophodna.

U interesu daljnje istrage ovo stanovište nisu detaljnije obrazlagali, navodeći da predložene mjere zabrane podrazumijevaju, među ostalim, zabranu napuštanja zemlje, odnosno putovanja, zabranu izdavanja putnih isprava, odnosno korištenja lične karte, te zabranu sastajanja s ostalim osumnjičenima, a u slučaju Cvjetinovića predložena je i mjera jemstva od 100.000 KM usljed mogućnosti bijega.

Tužilaštvo nije insistiralo na tzv. "kućnom pritvoru", budući da će, kako je rečeno, prvoosumnjičeni Čaušević morati svakodnevno dolaziti u prostorije ove institucije radi okončanja postupka.

Advokati osumnjičenih - Čauševića i Cvjetinovića, Asim Crnalić i Dejan Bogdanović nisu imali primjedbi u pogledu iznesenog prijedloga, kao ni sami osumnjičeni.

Advokat Bogdanović Sudu je predao određenu dokumentaciju u vezi s polaganjem jemstva - kopije izvoda deviznih računa, punomoć vlasnika novca i dr.

Kako je nakon okončanja ročišta saopćila sutkinja Željka Marenić, odluka u vezi s razmatranim prijedlogom bit će saopćena strankama u postupku naknadno, a najvjerovatnije u toku dana.