|

Kemal Dizdarević demantuje navode KCUS-a da je vraćen na posao socijalnom mjerom

Kemal Dizdarević demantuje navode KCUS-a da je vraćen na posao socijalnom mjerom
249
Klix.ba
31.5.2019. u 16:20
16
komentara
249

dijeljenja
Kemal Dizdarević demantuje navode KCUS-a da je vraćen na posao socijalnom mjerom Foto: N. G./Klix.ba
Nakon što je KCUS objavio informaciju da je prof. dr. Kemal Dizdarević nakon sudske mjere privremeno vraćen na posao, te izrazili duboko razočarenje ovom odlukom, oglasio se i prof. dr. Dizdarević. Njegovo saopćenje prenosimo u cjelosti.
"Na službenom web portalu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dana 29.05.2019. godine objavljeno je saopćenje pod naslovom 'KCUS je nakon izricanja socijalne mjere Općinskog suda u Sarajevu privremeno vratio na posao prof.dr. Kemala Dizdarevića'.

Općinski sud u Sarajevu je dana 12.02.2019. donio rješenje kojim određuje mjeru osiguranja i nalaže KCUS-u da prof.dr. Kemala Dizdarevića odmah vrati na rad zbog toga, kako se u obrazloženju navodi, što su ispunjena dva uslova propisana Zakonom o parničnom postupku:

- Prof.dr. Kemal Dizdarević je pred sudom učinio vjerovatnim postojanje svog prava

- KCUS bi bez donošenja mjere osiguranja mogao štetno uticati na prava prof.dr. Kemala Dizdarevića, konkretno na način da na njegovu poziciju angažira drugo lice, čime bi promijenio postojeće stanje stvari, pri čemu je ovakva opasnost izgledna, subjektivna i potiče od KCUS-a.

KCUS u svojoj žalbi nije osporio da generalna direktorica odmah nakon otkaza uručenog prof.dr. Kemalu Dizdareviću zahtijevala od Ministarstva zdravlja KS odobrenje da zaposli dva neurohirurga koja su tek specijalizirala jer se radi o ekstremno deficitarnom kadru neophodnom za zaštitu zdravlja građana.

Možda je upravo u tom kontekstu KCUS smatrao da se radi o socijalnoj mjeri jer je Sud svojim rješenjem uticao da se na KCUS, kao javnoj ustanovi, zaštiti zdravlje građana. Iako je Kantonalni sud u Sarajevu odbio žalbu KCUS-a, a Općinski sud u Sarajevu donio rješenje kojim kažnjava KCUS kaznom u iznosu od 1.000 KM i generalnu direktoricu kaznom od 500 KM, mjera osiguranja nije izvršena.

KCUS je u svom prigovoru uloženom protiv rješenja o kažnjavanju dao upravo socijalne razloge i istakao da je KCUS zdravstvena ustanova koja ne ostvaruje dobit, a plaćanjem izrečene novčane kazne umanjuju se sredstva namijenjena za nabavku lijekova i medicinskih sredstava potrebnih za obavljanje osnovne djelatnosti - pružanje zdravstvene zaštite.

Generalna direktorica nije podnijela prigovor protiv dijela rješenja kojim je ona kažnjena kao odgovorno lice. Kako Sud stvarno nije socijalna ustanova koja izriče socijalne mjere, Općinski sud u Sarajevu je svojim rješenjem od 15.05.2019. godine odbio prigovor KCUS-a protiv kažnjavanja i posebno obrazložio da su navodi prigovora koji se odnose na činjenicu da je KCUS neprofitna organizacija kojoj se plaćanjem novčane kazne umanjuju sredstva potrebna za nabavku lijekova predstavlja posebnu težinu odnosno odgovornost KCUS-a, zbog čega je dopustio da dođe do umanjena budžeta neprovođenjem pravomoćnosti sudske odluke.

Tek kada se u KCUS-u shvatilo da Sud ipak nije socijalna ustanova koja donosi socijalne mjere pa se sa nepoštivanja sudskih odluka prešlo na javno omalovažavanje tih odluka i lažno predstavljanje razloga zbog kojih je ta mjera osiguranja donesena. Sva ostala do sada više puta izrečena prazna nabrajanja su predmet sudskih postupaka koji su izazvani upravo postupanjem čelnika neprofitne ustanove koja bi se trebala baviti svojom osnovnom djelatnošću - pružanjem zdravstvene zaštite.

Prof.dr. Kemal Dizdarević je u skladu sa članom 8. Zakon o zaštiti od klevete u BiH podnosi zahtjev da se na web portalu KCUS-a odmah objavi ovaj tekst i izvrši ispravka neistinitih i uvredljivih navoda" navodi se u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...