Kemal Čaušević i Sedinet Karić negirali krivicu za davanje dara

F
FENA
10.5.2017. u 10:59
23
27
Kemal Čaušević i Sedinet Karić negirali krivicu za davanje dara
23
Kemal Čaušević i Sedinet Karić negirali krivicu za davanje dara Foto: Arhiv/Klix.ba
Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević izjasnio se da nije kriv za zloupotrebu položaja, a Sedinet Karić je negirao krivicu za davanje dara.
Sud BiH je početkom aprila potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH protiv Čauševića zbog zloupotrebe položaja i Karića za davanja dara, podsjeća BIRN-Justice Report.

Čaušević je optužen za primanje dara, pranje novca te zloupotrebu položaja, dok se Karić tereti da je kao vlasnik firmi "Obitex" i "KS Obitex" davao novac Čauševiću za uvoz tekstila u periodu od 2007. do 2011. godine.

Tužilaštvo tereti Karića da je tokom četiri godine Čauševiću dao ukupno 425.000 KM "u zamjenu za favoriziranje firme kao uvoznika tekstila kroz poslovanje Uprave za indirektno oporezivanje".

Čaušević je optužen i da je od novembra 2004. do kraja 2012. godine kupovao nekretnine u vrijednosti većoj od 1,2 miliona maraka, kako bi novac za koji je znao da potiče iz krivičnih djela stavio u legalne tokove.

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje tereti se i da je prekoračio svoja ovlaštenja kada je firmi "Glas Srpski – Grafika" iz Banje Luke pribavio protivpravnu imovinsku korist od 200.000 KM, nakon tendera za štampanje poreskih markica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: