BiH
0

Kemal Baysak i Klaus Kloth počasni građani Grada Sarajeva

FENA
Kemal Baysak
Kemal Baysak
Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je danas dvije odluke o dodjeli priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva".

Kemal Baysak, počasni konzul BiH u Republici Turskoj, i Klaus Kloth, bivši predsjednik Udruženja "Friedrichshafen-Sarajevo" u Friedrichshafenu u Saveznoj Republici Njemačkoj, dobitnici su priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva".

Dobitnicima priznanja gradonačelnica Sarajeva uručit će Povelju Grada Sarajeva na ceremoniji Gradskog vijeća.

Ahmet Kemal Baysak je potomak familije koja je prije 140 godina došla iz BiH u Izmir i njegovi korijeni vuku porijeklo od porodice Grebo, koja je bila nastanjena na području Trebinja. Na razne načine je pomagao BiH i njenim građanima. Organizirao je zbrinjavanje izbjeglica koje su došle iz BiH u Izmir, te im je pomagao doniranjem hrane, lijekova, smještaja i drugo. Tokom rata više puta je sa suprugom i prijateljima dolazio u BiH i opkoljeno Sarajevo da bi na licu mjesta mogao utvrditi kako može najbolje pomoći bosanskom narodu.

Kao počasni konzul BiH u Izmiru u Turskoj Kemal Baysak radi na razvoju prijateljskih veza i zajedničke saradnje između BiH i Turske.

Klaus Kloth bivši predsjednik Udruženja "Friedrichshafen-Sarajevo" u bratskom Friedrichshafenu u Saveznoj Republici Njemačkoj, osvjedočeni je prijatelj Sarajeva. Radi na uspostavljanju kontakata s privrednim preduzećima u našem gradu, razmjeni kulturnih kontakata i sa sportskim društvima.