Kadar NiP-a
153

Kemal Ademović imenovan za člana Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS

Klix.ba
Konaković (lijevo) i Ademović (Foto: H. M./Klix.ba)
Konaković (lijevo) i Ademović (Foto: H. M./Klix.ba)
Bivši zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Kemal Ademović imenovan je za vršitelja dužnosti člana Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo razriješila je Zilhu Ademaj s pozicije vršiteljice dužnosti članice Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, na lični zahtjev, s danom 29. aprilom 2019. godine.

Umjesto nje, za v. d. člana Upravnog odbora ZZO KS vlast u Sarajevu imenovala je bivšeg zastupnika u Skupštini KS Kemala Ademovića. On je u bh. javnosti poznat kao nekadašnji direktor Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID), na čijem čelu se nalazio od 1996. do 2001. godine.

Ademović je bio zaposlen i kao savjetnik ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH, a u mandatu od 2014. do 2018. godine obnašao je dužnost zastupnika u Skupštini KS. U kantonalni organ zakonodavne vlasti izabran je s liste SDA, ali je krajem 2017. godine zajedno s Elmedinom Konakovićem napustio ovu stranku i osnovao novi politički subjekt koji je nazvan Narod i pravda.

Bivša SBB-ova ministrica zdravstva u KS (mandat 2014.-2018.) Zilha Ademaj ostavku na mjesto v. d. člana ZZO KS podnijela je iz razloga što je vladajuća šestorka u međuvremenu odlučila da je imenuje za vršiteljicu dužnosti direktorice ZZO KS.

Zanimljivo je da javnost uopće nije bila upoznata o tome da je Ademaj imenovana u Upravni odbor ZZO KS dok u Službenim novinama KS nije objavljena odluka o njenom razrješenju.

Naime, nakon 13. sjednice Vlade KS izvršna vlast 1. aprila 2019. godine saopćila je da su do okončanja javnog konkursa i konačnih imenovanja za vršioce dužnosti predsjednika i članova Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo imenovani još uvijek aktuelni potpredsjednik entiteta FBiH Milan Dunović kao v. d. predsjednika te v. d. članova Samir Hajdarević, Mia Jeličić-Pizović, Ilijaz Pilav, Elvedin Čeković, Amela Haverić-Imamović, Denis Mačkić, Suad Rožajac i Marsela Korkman.