BiH
2

Kebo uskratio saglasnost na Budimirovu odluku

SRNA
Mirsad Kebo (Foto: Klix.ba)
Mirsad Kebo (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo obavijestio je predsjednika Federacije Živka Budimira da neće dati saglasnost na njegov prijedlog odluke o imenovanju Komisije za vrijednosne papire, jer je od pet predloženih članova samo jedan Bošnjak, kao i zato što jedan član nije etički podoban.

Kebo je u pismu naveo da je za predsjednika ove važne institucije predložen Denis Prcić koji ne zadovoljava etičke kriterijume za člana Komisije, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika FBiH.

U pismu se navodi da je protiv Prcića podneseno više krivičnih prijava, kako profesionalnih tako i privatnih, zbog čega taj kandidat ne zadovoljava kriterijume da bi dobio saglasnost.

Potpredsjednik FBiH je dodao da se imenovanja ne smiju vršiti na principu nepotizma.

"Šokantna je i činjenica da drugi put, i pored vaše obaveze, ne poštujete nacionalnu strukturu u sastavu Komisije. Bošnjake, kao najbrojniji konstitutivni narod ste derogirali i pri imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH. Isto činite i sa Komisijom za vrijednosne papire gdje u vašem prijedlogu imamo samo jednog Bošnjaka Adnana Zukića. Stoga, kao potpredsjednik FBiH iz reda bošnjačkog naroda odbijam da vam dam saglasnost na vaš prijedlog odluke", naveo je Kebo.

Budimir je predložio Komisiju u sastavu Denis Prcić, Matej Živković, Leon Begić, Adnan Zukić i Milorad Rajlić.