FBiH i MMF
0

Kebo: "Treba smanjiti plate, počevši od moje"

SRNA
Mirsad Kebo (Foto: Arhiv)
Mirsad Kebo (Foto: Arhiv)
Potpredsjednik Federacije BiH (FBiH) Mirsad Kebo smatra da se smanjenjem plata može namiriti iznos za koji su boračkim populacijama vraćene naknade i da rebalansom budžeta treba da budu smanjeni drugi rashodi, a prvenstveno plate, počevši od njegove koja nije umanjena.

Kebo, koji je i član Predsjedništva SDA, ističe da se ne bi smjelo dovesti u situaciju da padne aranžman sa MMF-om, te da treba rebalansom budžeta skresati mnoge druge rashode koje uslovljava MMF.

"Prva stvar su plate. Ako je došlo vrijeme da ovako rješavamo stvari, onda treba poći od mene koji imam platu veću od drugih. Moramo svi podnijeti teret recesije i teret obaveza koje nameće MMF. Protesti su pokazali da ljudi traže pravdu i pravičnost, nije samo novac. MMF nam treba", rekao je Kebo za sutrašnje "Nezavisne novine".  

Komentarišući činjenicu da dan ranije SDA nije podržala zahtjeve dobitnika najviših ratnih priznanja, dok su ih sada poslanici SDA podržali, Kebo je naveo da to treba pitati predsjednika Kluba poslanika SDA, jer je on bio u funkciji potpredsjednika FBiH. 

"Nisam imao pravo glasa. Kao zadnja tačka stavljena je revizija svih primanja i očigledno je da u tome leže ogromne rezerve koje mogu da omoguće onim kategorijama kojima zaista pripadaju ova prava da dobiju pravične naknade. Oduzimanjem tog prava onima koji su to zloupotrijebili mogu se namiriti i stabilizirati fondovi, a kroz njih i budžet", rekao je Kebo. 

Kebo kaže da je, kada je riječ o zahtjevima ratnih veterana, veoma mala razlika između njihovih i stavova SDA, ali da nije bio u prilici da doprinese da se odluka promijeni, ocijenivši da je njegov lični doprinos činjenica da tokom dvodnevnih protesta u Sarajevu nije došlo do primjene sile.

Komentarišući najavu da će se ministri iz SDA povući iz federalne Vlade, ako budu prihvaćeni zahtjevi ratnih veterana, Kebo je rekao da ne treba nagađati šta će biti poslije toga. 
Kada je riječ o zahtjevu za ostavku federalnog ministra za boračka pitanja Zahida Crnkića, Kebo je pojasnio da ga je zvao za vrijeme sjednice Predstavničkog doma, jer se traži njegova ostavka i  rekao mu da bi bilo dobro da se pojavi, što on nije učinio, te da svi nosioci vlasti moraju da iz toga izvuku zaključak.