BiH
49

Kebo traži ocjenu zakonitosti izbora za člana Predsjedništva BiH

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo podnio je zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH da, po službenoj dužnosti, pokrene postupak ocjene zakonitosti provedenih izbora za člana Predsjedništva BiH.

Ovaj zahtjev, pored ostalog, potkrijepljuje činjenicom o osnovanoj sumnji da se kampanja finansirala suprotno Zakonu o finasiranju političkih partija, te velikim brojem nevažećih glasačkih listića.

U konkretnom slučaju radi se o neposrednom angažmanu Ejuba Kučuka protiv koga se vodi istražni postupak, u izbornoj kampanji jednog od kandidata za člana Predsjedništva.

S druge strane, veliki broj nevažećih glasačkih listića ukazuju na vrlo vjerovatno namjerno činjenje nevažećih glasačkih listića na kojima su glasači svoj glas dali protukandidatu aktuelnog člana Predsjedništva BiH.

Upozorava da se radi o klasičnoj prevari ogromnog broja građana suprotno načelima demokratije, stvaranjem anarhije i straha, te upozorenju da svi koji su glasali po svojim uvjerenjima ne mogu ostvariti svoja zagarantovana prava.

Ove i ostale nepravilnosti, smatra potpredsjednik FBiH, dovode u pitanje ne samo legalnost, nego i legitimnost, člana Predsjedništva, ali i ostalih organa vlasti koji će biti konstituisani.

"Zato, pozivam ostale političke subjekte da upozore na ovaj problem i poduzmu konkretne demokratske korake, kako naredne četri godine građani i država ne bi pali u još dublju krizu pri čemu će sudbinu čovjeka i države određivati oni koji su, zbog nepoštivanja zakona, ljudskih prava i ličnih interesa, krizu izazvali i koja im odgovara", apeluje potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, saopćeno je iz njegovog ureda.