BiH
0

Kebo traži donošenje seta antimafijaških zakona

FENA
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo traži hitno donošenje seta antimafijaških zakona iz ustavne nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine.

U pismenom obraćanju federalnom premijeru Nedžadu Brankoviću, Kebo je naglasio da u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, Federalnoj vladi podnosi inicijativu za njenu hitnu aktivnost na izradi ovih zakona.

Također je predlažio da Parlament FBiH zaduži poslanike državnog Parlamenta na području Federacije da to pitanje pokrenu na državnom nivou i da se tako svi uključe u regionalnu borbu protiv organiziranog kriminala i mafije.

"Posljednja dešavanja u Hrvatskoj i indolentnost pojedinih državnih organa i institucija zaduženih za sigurnost doveli su u BiH kao sigurnu oazu 50-tak okorjelih kriminalaca i zločinaca, članova razbijenih mafijaških organizacija iz Hrvatske i Srbije koji su obučeni i opremljeni za izvođenje terorističkih i drugih kriminalnih protuzakonitih aktivnosti na ovim prostorima.

Postojanje od ranije 10-tak zločinačkih i mafijaških organizacija u BiH, ubistva nevinih policajaca u vršenju službene dužnosti, znak su za alarm u borbi protiv organiziranog kriminala i mafije koja se razvija u regionu jugoistočne Evrope", naglasio je potpredsjednik Federacije u pismu federalnom premijeru.

Tužilaštvo i policija nemaju odgovarajuće zakonske instrumente za efikasnu borbu protiv zla koji ugrožava mir i sigurnost građana pa je neophodno hitno uputiti u Parlament prijedlog zakona koji će na osnovu pravnog uporišta omogućiti obračun s kriminalom i mafijom, obrazložio je potpredsjednik Federacije.