BiH
0

Kebo sa predsjednicima boračkih organizacija

FENA
Predsjednici Saveza RVI BiH Safet Redžić, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BiH Izet Ganić i Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH Dževad Radžo posjetili su danas potpredsjednika FBiH Mirsada Kebu.

Govoreći o nedavnim protestima demobiliziranih boraca koji su kazali da će tražiti smjene pojedinih federalnih zvaničnika, predsjednici ovih organizacija su pružili punu podršku potpredsjedniku FBiH Mirsadu Kebi i zahvalili se na njegovom dosadašnjem angažmanu na rješavanju problema boračko-invalidske zaštite.

Redžić, Ganić i Radžo su zajednički ocijenili da, pošto su se tokom protesta tražile smjene samo određenih federalnih zvaničnika, jasno je da je riječ o političkoj manipulaciji i da je nedavni skup bio samo predizborni politički čin koji treba da kompromitira federalnu vlast.

Naravno, predstavnici ovih organizacija, kao legalisti, u potpunosti podržavaju zahtjeve da se demobiliziranim borcima, shodno usvojenom zakonu, isplate sve prinadležnosti.

Ono što ne podržavaju je način na koji se to tražilo, jer smatraju da se tako ruši država za koju su se svi borili.

Tokom razgovora čelnici ovih boračkih organizacija su pružili podršku projektu federalne vlade „Jedan zakon – jedan fond“. Ali, istovremeno, smatraju da ponuđeni tekst treba u određenim segmentima mijenjati.

Predlažu, a potpredsjdnik Kebo je to podržao, da se u izradu konačnog teksta aktivnije uključe predstavnici spomenutih boračkih organizacija koji se zalažu za stalnu provjeru prava na ostvarivanje primanja, naravno u skladu sa zakonom.

Sudionici sastanka su se složili i sa konstatacijom da je potrebno da i boračke organizacije nadležnim organima ponude što više programa za zapošljavanje jer bi se tako smanjio broj nezaposlenih i pružila mogućnost Federaciji da ispuni svoje obaveze prema onima kojima je pomoć zaista potrebna.

Dogovorene su i naredne aktivnosti i sačinjen kalendar neophodnih sastanaka i konsultacija, saopćeno je iz Kebinog kabineta.