BiH
0

Kebo: Puna potpora poboljšanju statusa pripadnika policijskih struktura

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo posjetio je danas Federalno ministarstvo unutarnjih poslova (FMUP) kojom prilikom je još jednom potcrtana neophodnost reforme policijskih struktura s ciljem stavljanja u funkciju svih raspoloživih kadrovskih i materijalnih resursa u borbi protiv različitih oblika kriminaliteta.

U sklopu posjete FMUP-u potpredsjednik Kebo je u pratnji federalnog ministra unutarnjih poslova Muhidina Alića i direktora Uprave policije FMUP-a Zlatka Miletića obišao sjedište Specijalne policijske jedinice u Sarajevu.

Kebo je u izjavi za medije datoj nakon posjete federalnim "specijalcima" istaknuo kako će stvaranje depolitiziranih i profesionalnih policijskih snaga doprinijeti stabilnosti i stvaranju sigurnosnog okruženja u BiH u skladu s međunarodnim standardima.

Ukazao je, istovremeno, kako će takve policijske strukture doprinijeti boljem imidžu Bosne i Hercegovine i stvaranju ambijenta za investiranje, a time i prosperitetu BiH, njenih građana i naroda.

Potpredsjednik FBiH podržao je izmjene Zakona o policijskim službenicima i sve mjere koje bi trebalo rezultirati boljim statusom pripadnika policijskih agencija, a posebno pripadnika Specijalne policijske jedinice.

Na značaj adekvatnog valoriziranja angažmana uposlenika u policijskim strukturama ukazali su i ministar Muhidin Alić i komandant Specijalne policijske jedinice Dragan Vikić.

U tom kontekstu, posebno su ukazali na potrebu iznalaženja balansa između kadrovskog jačanja i materijalno-tehničkog opremanja kao pretpostavki za efikasnije djelovanje na planu suzbijanja svih oblika kriminala.

U sklopu posjete Specijalnoj policijskoj jedinici izvšena je svečana smotra, te upriličena taktičko-pokazna vježba kojom su još jednom, na najneposredniji način demonstrirani najviši nivo profesionalnosti i obučenosti federalnih specijalaca.