BiH
0

Kebo primio aktivistu pokreta "Dosta" Demira Mahmutćehajića

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo primio je danas člana neformalnog udruženja DOSTA Demira Mahmutćehajića. Kako je saopćeno iz Kebinog kabineta, u otvorenom i iskrenom razgovoru sugovornici su analizirali trenutnu političku, ekonomsku i socijalnu situaciju u Sarajevu i Federaciji BiH i međunarodni položaj BiH.

Razgovarano je i o problemima s kojima se vlast susreće u izvršavanju svojih ustavnih i zakonskih obaveza.

Sugovornici su se složili da nevladin sektor kao organizirani dio civilnog društva mora i treba postati istinski partner vlasti. Naravno, pri tome bi se trebali da koriste demokratski oblici partnerstva, a ne nasilje.

Potpredsjednik Kebo je s pažnjom saslušao ciljeve za koje se zalažu članovi pokreta DOSTA, te načine i metode ostvarivanja tih ciljeva. Pritom je potpredsjednik istaknuo da su dijalog i otvoreni razgovor, te uključivanje ovih organizacija u procese donošenja odluka, posebno kad se tiče mladih, bitan faktor u ostvarivanju partnerstva između vlasti i civilnog društva.

Potpredsjednik Kebo i Demir Mahmutćehajić su osudili nasilje koje se dogodilo prilikom protesta ispred zgrade Kantona Sarajevo.

Zajednički su zaključili da se nasiljem ne može boriti protiv nasilja niti uređivati odnose na demokratskim principima kojima svi težimo. Također je zaključeno da je demokratski pritisak na vlast legitimno pravo građana, ali ono mora biti usmjereno ka postizanju što većeg kvaliteta vlasti, a ne ka destabilizaciji ukupnog društvenog ambijenta.

Vlast u principu, ocijenili su Kebo i Mahmutćehajić, mora imati sluha i razumijevanja za javno mnijenje u BiH, te za stavove civilnog sektora, što je preduvjet općeg društvenog napretka. Bez toga mogu nastati problemi koje niko u ovoj državi ne želi.