BiH
0

Kebo: Povećanje plaća dok BiH prolazi kroz političku i ekonomsku krizu

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo izrazio je iznenađenje da je danas na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

On smatra da u ovome trenutku ne bi bilo dobro razgovarati o povećanjima naknada u državnim organima vlasti.

  • Jasno je da BiH prolazi kroz političku i ekonomsku krizu. Veliki dio njezinih građana teško živi, počevši od penzionera pa do svih onih ratnih i neratnih kategorija stanovništva koje, kako to narod kaže "jedva sastavljaju kraj s krajem", kaže se u saopćenju.

U takvoj situaciji, smatra potpredsjednik Kebo, sa stanovišta morala, etičnosti i brige za svoje građane, od kojih znatan broj ne prima redovno ni svoje minimalne plaće, ukoliko ih uopće i primaju, nije primjereno povećavati plaće i naknade u državnim organima.

Potpredsjednik Federacije smatra da, onoga trenutka kada BiH uđe u NATO i Evropsku uniju, počinju bolji dani za BiH. To će zasigurno značiti bolji život za građane ove napaćene zemlje.

Ulaskom u evroatlantske integracije BiH će doživjeti i politički, ali i ekonomski i privredni napredak koji će omogućiti građanima da pristojno žive od svoga rada.

Tada niko neće imati ništa protiv da i državni organi vlasti povećavaju svoje naknade.

Potpredsjednik, također upozorava da se jedan dio spomenutog zakona odnosi na plaće i naknade uposlenika u sudsko-tužilačkim organima. On smatra da je, imajući u vidu neophodnost samostalnog rada i unificiranost plaća na čitavom teritoriju BiH, ta pitanja potrebno rješavati posebnim zakonom koji bi regulirao naknade za uposlenike pravosudnih organa.

Time bi bio omogućen jednak tretman sudija, tužilaca i ostalih uposlenika u pravosudnom sistemu, bez obzira na to u kojem dijelu BiH rade.

U konačnici, ponuđenim Prijedlogom zakona, objektivno, bio bi omogućen direktni ili indirektni uticaj zakonodavne ili izvršne vlasti na sudsko-tužilačku vlast, a to se ne smije i ne može dozvoliti.

Potpredsjednik podsjeća i na nedavni Izvještaj CCI-a u kojem stoji da su zastupnici državnog parlamenta usvojili svega oko 10 posto planiranih zakona.

Očigledno je da su njihove plaće neuporedivo veće od plaća sudija od kojih, pak, tražimo veću efikasnost i veći napor kako bi sudski i tužilački organi razrješavali složena pitanja uspostave pravne države i dijeljenja pravde po moralnim i profesionalnim kriterijima utvrđenim Ustavom i zakonima.