BiH
0

Kebo posjetio Tužilaštvo kantona Sarajevo

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo posjetio je danas Tužilaštvo Kantona Sarajevo i razgovarao s glavnim kantonalnim tužiocem Brankom Šljivarom i njegovim suradnicima, saopćeno je iz Ureda potpredsjednika.

Glavni kantonalni tužilac je naglasio da je osnovna orijentacija u radu Tužilaštva rješavanje predmeta iz oblasti ratnog zločina, a takvih istraga je u ovome trenutku 1.800. Nadalje, prioritet u radu je rješavanje slučajeva organiziranog i privrednog kriminala.

Šljivar je kazao, a to će biti i prijedlog Kantonalnog tužilaštva, da bi bilo puno efikasnije kada bi se procesuiranje ratnih zločina vodilo s jednog mjesta, tj. Tužilaštva BiH, koje je zbog toga i osnovano, a ne kako je to slučaj sada da se ovom problematikom bave niža tužilaštva.

On je naglasio da osnivanje Tužilaštva i Suda BiH nije pratilo adekvatno kadrovsko osiguranje, pa je stoga neophodno da se kadrovi za gonjenje ratnih zločina u Tužilaštvu BiH ili biraju po skraćenoj proceduri od VSTVBiH ili da niža tužilaštva koja imaju odjele za istragu ratnih zločina popune svojim kadrovima neophodan broj tužilaca na državnom nivou. Ovakva bi promjena, naravno, morala biti zakonski verificirana.

Potpredsjednik Kebo je pružio punu podršku radu Kantonalnog tužilaštva, osobito sa stanovišta procesuiranja ratnih zločina. On smatra da problem ratnih zločina nije samo stvar organa reda i zakona već i svih komponenti društva.

Dao je podršku aktivnostima Tužilaštva na planu borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije te privrednog kriminala.

Kebo je kazao da je BiH bedem sigurnosti za čitavu Evropu i u tom smislu podržao prijedlog za boljom koordinacijom između svih segmenata društva, odnosno institucija izvršne, zakonodavne i sudske i tužilačke vlasti. Dakako, bolja koordinacija ne znači miješanje jedne u rad druge institucije, jer su one odvojene, već razmjenu informacija s ciljem što efikasnije borbe protiv kriminala svake vrste.

Potpredsjednik Kebo je kazao da se takvom suradnjom jača država, a to znači da se stvara siguran ambijent za život građana, za veća i snažnija ulaganja, u konačnici to je borba za poštivanje ljudskih prava građana BiH.

Šljivar je istaknuo da se u reformi pravosuđa, koja nije završen proces, moraju tražiti nova i kvalitetnija rješenja, u smislu stvaranja jedinstvene javnotužilačke i sudske mreže u BiH, jer je to iznimno bitan faktor u borbi protiv društveno negativnih pojava.