BiH
0

Kebo posjetio Katolički školski centar u Sarajevu

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo posjetio danas Katolički školski centar u Sarajevu, gdje je razgovarao s direktorom KŠC-a Ivicom Mršom.

Kako je saopćeno iz kabineta potpredsjednika FBiH, Kebo je kazao da se već duže sprema da posjeti Katolički školski centar, jer smatra da je to izuzetno važna institucija u okviru obrazovnog sistema BiH.

-Ova posjeta predstavlja moju punu podršku učenicima, rukovodstvu, nastavnicima i osoblju Centra, jer su nakon mučkog ubistva našeg Denisa svojim ponašanjem pokazali zrelost, ne samo u borbi za istinu i pravdu već i nevjerovatnu prisebnost i odlučnost da njihova bol ne bude zloupotrijebljena u bilo kakve svrhe, kazao je potpredsjednik Kebo, dodavši da zna da je takvih pokušaja bilo.

Direktor KŠC-a Ivica Mršo obavijestio je potpredsjednika Kebu da je u toku proces osnivanja Fondacije "Denis Mrnjavac“, koja će se između ostalog baviti stipendiranjem i podupiranjem nadarenih učenika, borbom protiv maloljetničke delinkvencije, pružanjem pomoći studentima pri upisu na fakultete.

Ova inicijativa je naišla na jaku podršku u svim školama na području Kantona Sarajevo, ali i u strukturama vlasti u Kantonu, Gradu i pojedinim općinama. Samo su učenici i nastavnici Centra, njih gotovo 1.300, skupili već 6.000 KM, kazao je direktor Mršo.

Potpredsjednik Kebo je kazao da ima informaciju da su Općinsko vijeće Novo Sarajevo i načelnik Općine Nedžad Koldžo odvojili 10.000 KM za Fondaciju.

Druga akcija na čijoj se realizaciji radi je organizacija Memorijalnog turnira u košarci "Denis Mrnjavac“, na kojem bi učestvovale ekipe srednjih škola s područja Kantona Sarajevo.

Direktor KŠC-a je informirao potpredsjednika da se radi i na pripremnim poslovima za gradnju budućeg spomen-obilježja, koje bi uključivalo prigodnu spomen -ploču. Također, pokrenuta je inicijativa da jedan dio ulice u kojoj je smješten KŠC nosi ime po pokojnom Denisu Mrnjavcu.

Ako to nije moguće, onda bi barem neka od ulica u centralnom dijelu Sarajeva, možda čak blizu mjesta gdje je ubijen, smatraju u KŠC-u, trebala da nosi Denisovo ime. Nastavnici i učenici KŠC se nadaju da će biti razumijevanja kod nadležnih vlasti za ovakvu ideju.

Potpredsjednik FBiH je podržao inicijative iz Katoličkog školskog centra, kazavši da je ovaj školski centar koji inače obuhvata Osnovnu školu, Gimnaziju i Medicinsku školu, institucija koja se zaista ima čime pohvaliti.

Kebo je obišao i školske prostorije i učionice, a u kraćem razgovoru zadržao se s učenicima iz Denisovog 2C odjeljenja.