{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kebo posjetio Farmaceutski fakultet i Kampus univerziteta u Sarajevu

F
20.6.2007. u 15:30
0
0
Kebo posjetio Farmaceutski fakultet i Kampus univerziteta u Sarajevu
0
Kebo posjetio Farmaceutski fakultet i Kampus univerziteta u Sarajevu
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo posjetio je danas Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu i razgovarao s dekanesom ove visokoškolske ustanove prof.dr. Elvirom Kovač-Begović.
Kebo je izrazio punu podršku profesorima i menadžmentu Fakulteta koji rade u izuzetno teškim uvjetima zbog nedostatka adekvatnog prostora za izvođenje nastave i naučna istraživanja.

On je istaknuo da je neophodno raditi na tome da BiH dobije državni zakon o lijekovima, koji mora zaštititi građane BiH od nekvalitetnih farmakoloških proizvoda, posebno onih koji dolaze na naše tržište iz drugih zemalja.

-Često ti lijekovi nisu prošli propisane procedure tako da je to direktan atak na zdravlje naših građana, kazao je Kebo.

Dodao je da profesori i naučni radnici s Farmacije moraju dobiti podršku šire zajednice, jer obrazuju buduće farmaceute, koji će biti oslonac domaće farmaceutske industrije.

-Ova branša spada u najakumulativnije industrijske grane u svijetu, a mi imamo ljude i znanje da naše građane zaštitimo od nekvalitetnih lijekova i ostalih preparata koji su već preplavili naše tržište. Imamo mogućnost da s tim kadrovima stvaramo novu vrijednost, nove proizvode koji će biti konkurentni na tržištu i privući nove investitore u BiH, kazao je potpredsjednik Federacije.

Obilazeći Kampus Univerziteta i zgradu koja je dodijeljena Farmaceutskom fakultetu, Kebo je naveo da će kao potpredsjednik Federacije zatražiti zvaničnu i preciznu informaciju o tome šta je s novcem od prodaje zemljišta Kampusa, kako bi se spriječile nepotrebne špekulacije.

Ipak, mnogo je važnije da Kampus, gdje studira i usvaja znanje 3.000 studenata, već živi i da se obnavlja, kazao je Kebo.

On smatra kako bi Kampus trebalo da dobije novi predznak. Novac neće pobjeći, bitno je da se radovi završe i da se osjeti pozitivna atmosfera, jer se u Kampusu obrazuju mladi ljudi, a znanje je resurs u koji se isplati ulagati. Izgradnja Kampusa u Sarajevu je investicija u znanje, a ona će se višestruko isplatiti, dodao je.

Iduće sedmice Kebo će posjetiti Rektorat Univerziteta u Sarajevu, razgovarati s kantonalnim i federalnim organima vlasti i učiniti sve što mu funkcija i ustavne nadležnosti dozvoljavaju kako bi se uklonile birokratske prepreke i kako bi Sarajevo dobilo Kampus kakav zaslužuje, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika Mirsada Kebe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: