{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kebo posjetio Farmaceutski fakultet i Kampus univerziteta u Sarajevu

F
20.6.2007. u 15:30
0
0
Kebo posjetio Farmaceutski fakultet i Kampus univerziteta u Sarajevu
0
Kebo posjetio Farmaceutski fakultet i Kampus univerziteta u Sarajevu
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo posjetio je danas Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu i razgovarao s dekanesom ove visokoškolske ustanove prof.dr. Elvirom Kovač-Begović.
Kebo je izrazio punu podršku profesorima i menadžmentu Fakulteta koji rade u izuzetno teškim uvjetima zbog nedostatka adekvatnog prostora za izvođenje nastave i naučna istraživanja.

On je istaknuo da je neophodno raditi na tome da BiH dobije državni zakon o lijekovima, koji mora zaštititi građane BiH od nekvalitetnih farmakoloških proizvoda, posebno onih koji dolaze na naše tržište iz drugih zemalja.

-Često ti lijekovi nisu prošli propisane procedure tako da je to direktan atak na zdravlje naših građana, kazao je Kebo.

Dodao je da profesori i naučni radnici s Farmacije moraju dobiti podršku šire zajednice, jer obrazuju buduće farmaceute, koji će biti oslonac domaće farmaceutske industrije.

-Ova branša spada u najakumulativnije industrijske grane u svijetu, a mi imamo ljude i znanje da naše građane zaštitimo od nekvalitetnih lijekova i ostalih preparata koji su već preplavili naše tržište. Imamo mogućnost da s tim kadrovima stvaramo novu vrijednost, nove proizvode koji će biti konkurentni na tržištu i privući nove investitore u BiH, kazao je potpredsjednik Federacije.

Obilazeći Kampus Univerziteta i zgradu koja je dodijeljena Farmaceutskom fakultetu, Kebo je naveo da će kao potpredsjednik Federacije zatražiti zvaničnu i preciznu informaciju o tome šta je s novcem od prodaje zemljišta Kampusa, kako bi se spriječile nepotrebne špekulacije.

Ipak, mnogo je važnije da Kampus, gdje studira i usvaja znanje 3.000 studenata, već živi i da se obnavlja, kazao je Kebo.

On smatra kako bi Kampus trebalo da dobije novi predznak. Novac neće pobjeći, bitno je da se radovi završe i da se osjeti pozitivna atmosfera, jer se u Kampusu obrazuju mladi ljudi, a znanje je resurs u koji se isplati ulagati. Izgradnja Kampusa u Sarajevu je investicija u znanje, a ona će se višestruko isplatiti, dodao je.

Iduće sedmice Kebo će posjetiti Rektorat Univerziteta u Sarajevu, razgovarati s kantonalnim i federalnim organima vlasti i učiniti sve što mu funkcija i ustavne nadležnosti dozvoljavaju kako bi se uklonile birokratske prepreke i kako bi Sarajevo dobilo Kampus kakav zaslužuje, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika Mirsada Kebe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: