{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kebo od tužiteljstva zatražio da "sagleda ukupno stanje" u "Energoinvestu"

F
17.2.2008. u 12:20
0
0
Kebo od tužiteljstva zatražio da "sagleda ukupno stanje" u "Energoinvestu"
0
Kebo od tužiteljstva zatražio da "sagleda ukupno stanje" u "Energoinvestu"
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo oglasio se u nedjelju saopćenjem za javnost u kojem izražava zabrinutost u povodu posljednjih dešavanja u Energoinvestu d.d. Sarajevo te insistira na punoj transparentnosti svih aktivnosti, kao i utvrđivanju odgovornosti za eventualne nezakonitosti u vezi s procesom privatizacije ove bh. kompanije.
Potpredsjednik FBiH smatra da svi procesi koji se dešavaju u jednoj tako velikoj i značajnoj bh. kompaniji kakva je „Energoinvest“ moraju biti transparentni i podložni sudu javnosti.

Imajući u vidu sva zbivanja u „Energoinvestu d.d. Sarajevo“, bh. brendu prepoznatljivom u čitavom svijetu, a radi utvrđivanja objektivne istine, potpredsjednik Kebo se, nakon iscrpne analize i sagledavanja situacije, obratio Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo koje bi u okviru svojih ustavnih i zakonskih ovlaštenja trebalo da sagleda ukupno stanje u ovoj kompaniji.

U pismu glavnom kantonalnom tužitelju Branku Šljivaru potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo ga informira da je upozoren kako postoji „osnovana sumnja u nezakonite radnje, zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi sa ranije planiranim procesom privatizacije od strane tzv. Ortačke grupe“.

Potpredsjednik FBiH nadalje ukazuje na „navodna nezakonita i nepotrebna prebacivanja novca kompanije na račune u inozemstvu (sakrivanje novca), te pogrešno iskazivanje i utvrđivanje diobnog bilansa radi lakšeg procesa privatizacije (Ortačka grupa)“.

Potpredsjednik FBiH u pismu upućenom Tužiteljstvu KS-a traži provjeru spomenutih činjenica / navoda i dakako, u slučaju njihove istinitosti poduzimanje zakonom utvrđenih mjera.

Motivi koji su potpredsjednika FBiH Mirsada Kebu opredijelili za ovaj potez proizilaze iz potrebe da se zaštite ugled i integritet pojedinaca i kolektiva sa svjetskim iskustvom, ali i da se utvrdi eventualna odgovornost svih onih koji su htjeli da iskoriste vrijednost i ime Energoinvesta za vlastite interese.

Krajnje je vrijeme, smatra potpredsjednik FBiH, da javni djelatnici, političari, poslovni ljudi i svi oni koji rade javni posao preuzmu punu odgovornost za ono što čine i da budu svjesni činjenice da njihov rad mora biti transparentan, u okviru ustava i zakona.

"Samo na takav način će Bosna i Hercegovina profunkcionirati kao moderna, evropska država, čiji će građani imati puno povjerenje u institucije sistema", saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: