Kebo i ministri Vlade FBiH boravili u Goraždu

F
FENA
19.12.2008. u 18:33
0
5
Kebo i ministri Vlade FBiH boravili u Goraždu
0
Kebo i ministri Vlade FBiH boravili u Goraždu
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo te ministri Vlade Federacije danas su boravili u višesatnoj posjeti Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK).
Tokom susreta sa zvaničnicima izvršne i zakonodavne vlasti ovog Kantona, općina u njegovom sastavu te poslanicima u Federalnom parlamentu sa ovog područja, razgovarno je o potpori viših nivoa vlasti ovom kantonu ali i realizaciji projekata koji bi rezultirali stvaranju preduslova za samoodrživost BPK-a.

Po ko zna koji put i danas je naglašeno da ovaj kanton slovi za jedan od najsiromašnijih u Federaciji te da on bez potpore sa viših nivoa vlasti ne može opstati kako kroz grantove tako i podršku projektima iz različitih oblasti.

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo ovom prilikom istakao je kako je on već za ponedjeljak zakazao sastanak sa predstavnicima političkih partija i parlamentarcima a povodom Nacrta budžeta Federacije za narednu godinu.

"Ja ću od njih tražiti da ne podrže Nacrt budžeta Vlade FBiH za 2009. godinu, ukoliko ne bude stavke grantovi i potpore nižim nivoima vlasti. Jednostvano, moramo pomoći nerazvijena područja među kojima je i Goražde. Smatram da svi na višim nivoima vlasti, moraju biti svjesni činjenice da se BiH mora podjednako razvijati i da se svim građanima moraju obezbjediti normalni uslovi za život“, izjavio je nakon sastanka u Goraždu potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo naglasivši da se u svim prioritetima i projektima razvoja FBiH u centar pažnje u narednom periodu mora staviti Goražde, kako bi se stvorili svi preduslovi za stvaranje ambijenta njegove ekonomske održivosti.

Premijer BPK-a Nazif Uruči na sastanku je naglasio da ovaj kanton bez granta Federacije neće moći egzistirati u 2009. godini, uz napomenu da je Vlada BPK-a već uradila rebalans budžeta za ovu godinu koji je u odnosu na planirani umanjen za šest miliona maraka što, po njegovim riječima, dovoljno svjedoči o težini situacije.

"Pored naših izvornih prihoda, za minimum obezbjeđenja opstojnosti ovog područja, potrebno je osam miliona KM sa višeg nivoa vlasti. U Nacrtu Federalnog budžeta tih sredstava nema i ukoliko takav budžet usvoji Parlament ovaj kanton neće moći funkcionisati, upozorio je premijer BPK-a.

Delegacija Vlade Federacije BiH u pratnji domaćina posjetila je i Ministarstvo unutrašnjih poslova BPK-a te privredne subjekte „Ginex“ i „Bekto Precisa“ u kojoj se potpredsjednik Kebo susreo i sa uspješnim goraždanskim biznismenom Redžom Bektom.


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: