SDP
0

"Kebin doček Jeremića je prvoklasni skandal"

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDP) najoštrije osuđuje službenu ponudu Srbije da se uspostave paralelne veze Federacije BiH i Srbije i smatra je direktnim osporavanjem suvereniteta BiH.

Stav ove stranke jest da ova ponuda, koja de facto negira postojanje države BiH, dobija legitimitet potpuno neustavnim djelovanjem potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe i njegovim skandaloznim dočekom ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića.

Za SDPBiH dosadašnja politika i stavovi ministra Jeremića nisu u duhu poštovanja države BiH i njenih institucija, te ova stranka navodi da zvanična politika Srbije iskorištava evropsku praksu, kao i Dejtonski sporazum, da na svakom mogućem mjestu negira državnost BiH i ponizi njene građane.

-Slučaj Ilije Jurišića je ogledalo odnosa Srbije prema našoj državi i ukoliko Jeremić hoće da doprinese izgradnji povjerenja, najbolje bi mu bilo da se, u skladu s jučerašnjom izjavom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, pozabavi vraćanjem nevinog Jurišića u svoj dom, smatra ova stranka.

S druge strane, samo pojavljivanje potpredsjednika FBiH na sarajevskom aerodromu u sklopu službenog dočeka organizovanog od MVP-a BiH je skandalozno i predstavlja paktiranje sa službenom politikom negacije BiH, ocjena je SDP-a.

-Pitamo se da li je doček Jeremića nastavak dogovora postignutog prilikom posjete Kebinog šefa predsjednika SDA Sulejmana Tihića, Jeremićevom šefu predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, navodi SDP u saopćenju.

Ističu da javnost mora znati šta je dogovoreno u Beogradu, jer je očito došlo do promjene politike SDA kad je u pitanju suverenitet i unutrašnje uređenje BiH.

-Ne možemo vjerovati da u SDA ne vide u kom pravcu vodi politika Vuka Jeremića oličena u izjavi kako će paralelne veze Federacije BiH i Srbije ojačati suverenitet BiH, navodi SDP i poziva SDA da se nedvosmisleno izjasni i ogradi od takvih izjava jer će u suprotnom smatrati da je ovo njihov službeni stav.

U SDP-u dodaju da su uvijek snažno podržavali produbljivanje odnosa BiH sa susjednim zemljama i da je taj odnos od presudne važnosti za budućnost regiona i zajedničke integracije u EU.

Također, naglašavaju da je dugogodišnja politika SDP-a da se regionalne integracije isključivo mogu zasnivati na povjerenju i međusobnom poštovanju integriteta i suvereniteta zemalja regiona.