Nastavljaju podršku
181

Kearns o proslavi Dana RS-a: Velika Britanija će podići glas za one koje drugi žele zastrašiti

V. K.
Alicia Kearns (Screenshot: The Spectator)
Alicia Kearns (Screenshot: The Spectator)
Predsjedavajuća Komiteta za vanjske poslove Donjeg doma Parlamenta Velike Britanije Alicia Kearns osudila je održavanje aktivnosti povodom Dana RS-a u Istočnom Sarajevu te je poručila kako mir u BiH ne smije biti ugrožen.

Za razliku od prethodnih godina, kada se Dan RS-a obilježavao u Banjoj Luci, ove godine, naglašava Kearns, srpski nacionalisti namjeravaju prošetati "sarajevskim predgrađem".

"To označava stvaranje entiteta Republika Srpska i početak genocida u Bosni. To je magnet za srpsku paravojsku, kriminalce i ultranacionaliste čiji je cilj da dalje destabilizuju Bosnu i Hercegovinu i terorišu žrtve", rekla je Kearns.

Također, naglasila je kako postoji sumnja da bi tokom 9. januara mogli biti prisutni i predstavnici ruskih paravojnih elemenata.

"Nakon otvaranja centra Wagner grupe u Srbiji i prisustva bajkerske bande Noćnih vukova, postavljaju se ozbiljna pitanja da li će ruski paravojni elementi biti prisutni. Putin želi odvratiti pažnju od invazije na Ukrajinu. Velika Britaniji i naši saveznici, kao potpisnici Dejtonskog sporazuma, moraju osigurati da mir u Bosni i Hercegovini ne bude ugrožen zbog nedostatka pažnje", poručila je britanska zvaničnica.

Između ostalog, Kearns je isto tako imala poruku za porodice žrtava genocida u Srebrenici.

"Moje prvenstvene misli su sa žrtvama bosanskog genocida koje će se ponovo suočiti s otvorenim ruganjima svojih tlačitelja. Tokom posljednje tri godine Britanski parlament se nemilosrdno fokusirao na Balkan. Nastavit ćemo da dižemo glas za one koje drugi žele da zastraše", zaključila je Alicia Kearns.