{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KCUS: Za nedostatak citostatika odgovoran je Zavod zdravstvenog osiguranja

Klix.ba
16.4.2018. u 11:19
210
101
KCUS: Za nedostatak citostatika odgovoran je Zavod zdravstvenog osiguranja
210
KCUS: Za  nedostatak citostatika odgovoran je Zavod zdravstvenog osiguranja
Foto: D. S./Klix.ba
Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu oglasili su se povodom nedostatka citostatika poručivši da nemaju nikakav utjecaj na nabavku citostatika te pozivaju Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja da svoje obaveze izvršavaju.
Pojedini citostatici za onkološke pacijente oboljele od karcinoma, a koje nabavlja Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, nedostaju na KCUS - u. Zbog toga 30 pacijenata oboljelih od karcinoma ne mogu primiti terapiju na Klinici za onkologiju.

"KCUS nema utjecaj na kupovinu citostatika. Nabavka i finansiranje lijekova s Liste lijekova Fonda solidarnosti, na kojoj se nalaze i oni za liječenje malignih bolesti, u nadležnosti je Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Dakle, FZZOiR provodi postupke javnih nabavki za citostatike, pa ih nakon nabavke dostavlja Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, koji samo aplicira te citostatike bolesnicima", navode iz KCUS-a.

Prema riječima prof.dr. Semira Bešlije, šefa Klinike za onkologiju KCUS, već tri sedmice nedostaje Cisplatin, Gemzar, Vinkristin, Bleocin, Metotrexat, te lijek Taxotera (od 16.aprila 2018.godine), a naši pacijenti se privatno snalaze ili čekaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: