BiH
0

KCUS: Umro akademik prof. dr. Faruk Konjhodžić

FENA
U Kliničkom centaru Univerziteta u Sarajevu danas je umro akademik prof. dr. Faruk Konjhodžić, direktor KCUS u periodu 1993. do 2000. godine i redovni profesor Medicinskog i Stomataološkog fakulteta, saopćeno je iz KCUS-a.

Akademik prof. dr. Faruk Konjhodžić rođen je 20. jula 1936. u Mostaru.

"Previše je toga što bi trebalo ovdje i ovom prilikom iznijeti, na što bi se trebalo i moralo ukazati, jer bio je to dug put od mladog hirurga do renomiranog profesora neurohirurgije, pogotovo na našim prostorima. Poznat i priznat, cijenjen u zemlji i inostranstvu kao vrhunski praktičar i naučnik. Nije lako nabrojati sve što je prof.dr. Kanjhodžić napisao i ostavio našim ljekarima, studentima. Sva iskustva vrhunskog hirurga i neurohirurga, izvrsnog poznavaoca i teoretičara metodologije naučnoistraživačkog rada. To je zaista impozantan broj bibliografskih referenci", navodi se.

Profesor Konjhodžić je organizirano i vispreno prenosio praktična iskustva i vještina brojnim generacijama.

"Nikad se nije umorio od pomaganja drugima u savladavanju novih hirurških metoda i tehnika. Sa znanjem rasla je i njegova sumnja i stalno je radio na samoedukaciji kao i potenciranju i podržavanju permanentne edukacije mladih stručnjaka i bliskih saradnika. Pamtit će ga studenti po interesantnim predavanjima i neobičnim primjerima u njegovom pedagoško/edukativnom radu, primjenjujući najnovija dostignuća i inovacije u oblasti hirurške nauke", navodi se.