Nepotpuna dokumentacija
45

KCUS-u prijeti mogućnost da izgubi status univerzitetske bolnice

B. R.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Privremenim rješenjem rektora Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifata Škrijelja Klinički centar je zadržao status univerzitetske bolnice. U izjavi za Klix.ba je obrazložio zašto nije donio odluku kojom bi ovaj status produžio za narednih pet godina.

Potvrdio je da se Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, kao nastavna baza fakulteta zdravstvene grupacije, obratio UNSA zahtjevom za dodjelu statusa univerzitetske bolnice, a koji su ranije dobili rješenjem prethodnog rektora. Rješenje važi pet godina i u ovom slučaju je to bilo do kraja maja 2020. godine.

Prema Škrijeljevim riječima, uz pomoć službi UNSA, prije svega pravne službe, prije godišnjeg odmora je razmatran ovaj zahtjev. Zatim je usljedio sastanak s relevantnim akterima, ali koji nije ishodio rješenjem po ovom pitanju. Problem je u nepotpunoj dokumentaciji.

"Uradili smo dvije stvari. Prva stvar, sazvao sam jedan sastanak s predstavnicima Kliničkog centra i dekanima fakulteta medicinske grupacije u sedmom mjesecu ove godine sa ciljem da razgovaramo o raznim problemima. Jedan od razloga sastanka je bio da razgovaramo o temi univerzitetske bolnice i podnesenog zahtjeva Kliničkog centra. Bile su uvažena direktorica Kliničkog centra Sebija Izetbegović i Enra Suljić s Medicinskog fakulteta. Taj sastanak je završen bez konkretnih rezultata i dogovora po pitanju dokumentacije", ukazao je.

Nakon ovog sastanka Škrijelj je u pisanoj formi prije početka godišnjeg odmora tražio od Kliničkog centra da dopuni dokumentaciju. Klinički centar je reagovao, ali ne u potpunosti odgovarajuće. Zato je rektor UNSA donio privremeno rješenje o dodjeljivanju statusa univerzitetske bolnice.

"Mi smo dobili jedan dio tražene dokumentacije, a jedan dio nisu dostavili. U tom periodu, kada sam tražio dopunu dokumentacije, donio privremeno rješenje iz razloga da ne dovedem u pitanje započete nastavne procese na Kliničkom centru i započete aktivnosti saradnje između Kliničkog centra i naših fakulteta medicinske grupacije. To privremeno rješenje ima funkciju da ne budemo u vakuumu. Htio sam da do kraja ove akademske godine Klinički centar i organizacione jedinice (op. a. fakulteti) normalno izvršavaju započete aktivnosti, a da paralelno mogu izvršiti dopunu dokumentacije", objasnio je.

Koji dokumenti nedostaju?

Tvrdi da je do 20. septembra ostavio rok da se kompletira dokumentacija, ali da Klinički centar to nije uradio. Osvrnuo se na to koja je dokumentacija nedostajala.

"Nedostajalo je mišljenje tri vijeća organizacionih jedinica od četiri. Nedostajalo je mišljenje Stomatološkog fakulteta, Fakulteta zdravstvenih studija i Farmaceutskog fakulteta. Pravna služba i ja kao rektor smo odlučili da odbijemo zahtjev Kliničkog centra jer smo ih prije toga pismeno upozorili da na osnovu nekompletne dokumentacije ne možemo donijeti pozitivno rješenje. Tako sam i postupio", rekao je za naš portal.

Kako je kazao Škrijelj, o ovoj odluci je informisao Klinički centar i sve fakultete UNSA. Napomenuo je da je na snazi privremeno rješenje i očekuje da će se ovaj problem riješiti na način da Klinički centar podnese novi zahtjev i da kompletira dokumentaciju u koordinaciji s fakultetima zdravstvene grupacije.

Poručio je da ne želi, kako je naglasio, ulaziti u detalje kako se ponašao ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić u donošenju prethodnog akta odnosno mišljenja.

Koliko dugo važi privremeno rješenje?

Osvrnuo se na to koliko može važiti privremeno rješenje.

"Privremeno rješenje sam donio po preporuci generalnog sekretara i pravne službe UNSA do okončanja postupka i da se ne prekidaju aktivnosti na Kliničkom centru. Klinički centar je od svih nastavnih baza koje ima UNSA jedina nastavna baza u Zakonu o visokom obrazovanju koja ima status pridružene članice UNSA i koja prema mišljenju federalnog ministra ispunjava uslov da bude univerzitetska bolnica. Ne vidim razlog da ne dopune dokument jer to kratko traje. Volio bih da to privremeno rješenje ne traje dugo. Zakon prepoznaje rješenje kojim rektor dodjeljuje ovaj status, a on traje pet godina. Zato bih volio da Klinički centar ispoštuje zahtjev, kompletira dokumente i podnese novi zahtjev. Rok za dopunu dokumentacije je bio 20. septembar, a privremeno rješenje važi do konačnog rješenja", potcrtao je Škrijelj.

Postoji mogućnost da se status izgubi

Smatra da Klinički centar to može uraditi za kratko vrijeme. Ponovio je da zbog nepotpune dokumentacije nije mogao donijeti rješenje da imaju status univerzitetske bolnice. Upozorio je da ako ne dostave potpunu dokumentaciju sebe mogu dovesti u situaciju da nemaju status univerzitetske bolnice. Istakao je da postoji interes UNSA da Klinički centar dobije taj status. Smatra da ovoj zdravstvenoj ustanovi ne bi trebalo, kako je rekao, smetati da traže mišljenje od fakulteta od kojih se to i očekuje. Medicinski fakultet je dao svoje mišljenje.