{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KCUS: Šta je uzrok epidemije morbila na području KS-a

F
13.3.2007. u 17:47
0
0
KCUS: Šta je uzrok epidemije morbila na području KS-a
0
KCUS: Šta je uzrok epidemije morbila na području KS-a
Na Institutu za mikrobiologiju, imunologiju i parazitologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, od 5. do 13. marta vodile su se intenzivne aktivnosti na izolaciji virusa morbila, koji je uzrokovao izbijanje epidemije morbila na području Sarajevskog kantona.
Za virusološki pregled od oboljelih su uzeti uzorci krvi, pljuvačka i bris grla. Nakon obrade uzetog materijala, mikrobiološki tim u sastavu šef Instituta za mikrobilogiju KCUS-a prof. dr. Mirsada Hukić, predstavnik WHO (Svjetske zdravstvene organizacije) iz referentnog centra za morbile u Luksemburgu Jacques Kremer i laboratorijski tehničar Instituta za mikrobiologiju Adis Muhić, dokazali su virus u šest uzoraka, saopćeno je iz Pres-službe Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo.

Izolovana je virusna nukleinska kiselina i u toku je njena analiza, koja će dati jasne podatke o porijeklu virusa. Potrebno je razjasniti da li je došlo do promjene u osobinama virusa, te odakle je virus došao u našu zemlju, sa zapada, iz Italije ili s istoka, iz Rumunije.

S obzirom na veliki epidemiološki značaj ove bolesti uspostavljena je saradnja s Centrom za morbile iz Luksemburga i pozitivni uzorci su dati na retestiranje u ovaj centar.

Ovo je prvi put da se u našoj zemlji izoluje virus morbila i da se ovako brzo dokaže i analizira uzročnik epidemije. Na ovom zadatku od izuzetne važnosti bila je dobra saradnja mikrobiološke laboratorije, klinike i epidemiološke službe, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: