{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KCUS: Otvoren novi operacioni blok s 11 savremenih operacionih sala

16.12.2013. u 15:38
510
106
KCUS: Otvoren novi operacioni blok s 11 savremenih operacionih sala
510
U KCUS-u je, na etažama 06 i 07 Centralnog medicinskog bloka (CMB), otvoreno 11 novih operacionih sala.
U martu 2012. godine počeli su radovi na izgradnji operacionog bloka. Blok je izgrađen na projektnoj površini od 5.000 kvadratnih metara i u četiri funkcionalne sredine.

Svečanost je počela petominutnim filmom Ademira Kenovića o KCUS-u i nastupom ženskog hora Allegro, nakon čega se prisutnima obratio generalni direktor KCUS-a, Damir Aganović.

Vrijednost projekta izgradnje iznosila je 9.317.01,43 KM sa PDV-om, a izgrađeno je 11 savremeno opremljenih operacionih sala. Tu je i 19 kreveta intenzivne njege i soba za oporavak sa 11 kreveta, od čega je osam sa krevetima i tri prostora za smještaj pacijenata na operacionim pločama.

Na sedmoj etaži nalaze se kancelarijski prostori Klinike za anesteziologiju, ulaz za osoblje, sanitarni propusnici, garderobe, čekaonice, dnevni boravak, kao i prostori za tehničku opremu.

Aganović je demonstrirao i video vezu sa operacionom salom i multimedijalnom dvoranom te endoskopskom kamerom koja se koristi pri operaciji. Ovaj način direktne komunikacije sale i dvorane, trebao bi znatno unaprijediti, kako operacije, tako i obrazovanje studenata.

Novi operacioni blok bi punim kapacitetom trebao krenuti sa radom već u januaru naredne godine.
Posljednjih mjeseci intenzivno se radi i na osposobljavanju novih prostora radi preseljenja klinika, kako onih koje su sada smještene u dotrajalim zgradama, tako i onih koje se nalaze izvan kruga KCUS-a

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: