|

KCUS nakon sudske mjere privremeno vratio na posao Kemala Dizdarevića

KCUS nakon sudske mjere privremeno vratio na posao Kemala Dizdarevića
129
Klix.ba
28.5.2019. u 11:50
65
komentara
129

dijeljenja
KCUS nakon sudske mjere privremeno vratio na posao Kemala Dizdarevića
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je, nakon izricanja socijalne mjere Općinskog suda u Sarajevu, privremeno vratio na posao prof. dr. Kemala Dizdarevića, do okončanja parničnog postupka koji je u toku.
Sud je cijenio da su razlozi donošenja privremenog rješenja izdržavanje maloljetnih članova porodice, saopćeno je iz KCUS-a.

"Ljekari kao i ostalo osoblje Klinike za neurohirurgiju prinuđeni su ispoštovati privremenu mjeru, mada su duboko razočarani Odlukom Općinskog suda u Sarajevu. Ljekari sa Klinike za neurohirurgiju rekli su da će svi dati otkaz ako se prof. Dizdarević vrati na posao", saopćili su.

Kako su naveli, KCUS je u prethodnom periodu informisao javnost da je Kemal Dizdarević već ranije dobijao otkaz ugovora o radu kojem su prethodili disciplinski postupci.

"U vrijeme generalnog direktora prof.dr. Farisa Gavrankapetanovića u periodu 2008. – 2012.,izrečene su dvije disciplinske i novčane kazne. U vrijeme generalnog direktora prof. dr. Damira Aganovića 2012. – 2014., prof. dr. Kemal Dizdarević je dobio otkaz ugovora o radu 29. maja 2014. godine. U vrijeme direktora prof. dr. Rusmira Mesihovića prof. dr. Kemalu Dizdareviću je na uštrb Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju (Klinika je ostala bez opekotinske sale i 21-og kreveta), Upravni odbor KCUS formirao je posebnu organizacionu jedinicu koja tada dobija naziv Klinika za neurohirugiju I – što je sve protiv Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, a čime je devastirana Klinika za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju – Odjel za opekotine", saopćili su.

Posljedni otkaz Ugovora o radu Dizdarević dobio je 26. oktobra 2018. godine.

"Osnov za otkaze ugovora o radu kao i disciplinske postupke su: Nesavjesno, neblagovremeno i nemarno izvršavanje radnih obaveza kojim su prouzrokovane štetne posljedice po KCUS. Povreda medicinske etike. Fizički sukobi sa radnim kolegama. Rad u privatnoj praksi, ilegalno, bez saglasnosti poslodavca što je protivno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH. U prilog gore navedenom govori činjenica da je prof. dr. Dizdarević od zasnivanja radnog odnosa 1994. godine do danas protiv KCUS vodi 10 tužbi", saopćili su.
Prijavi grešku


Komentari (65)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...