Složen postupak
95

KCUS mjesecima nema neke reagense za tumor markere

Piše: A. Z.
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu već mjesecima nema reagense za tumor markere, potvrđeno je za Klix.ba. Prema informacijama koje smo dobili, ambulanta KCUS-a nema šest reagenasa, dok klinikama nedostaju tri.

CEA raegens ambulanta nema od 15. decembra prošle godine, a na klinikama je nestao 3. januara 2018., AFP ambulante nemaju od 12. oktobra 2017. godine, dok ga na klinikama trenutno ima. Već četiri mjeseca (od 4.10.2017.) ambulanta nema ni reagens CA 125, a na klinikama ga ima. Ni ambulanta ni klinike od 22. novembra prošle godine nemaju reagens SCC. Prije toga, 9. novembra 2017. ambulanta je ostala bez reagensa HE4, dok PSA reagensa nema još od 21. septembra 2017. godine, a klinike su bez njega ostale 19. decembra 2017. godine.

Kao razlog nedostatka reagenasa, iz KCUS-a navode veoma komplikovan i složen postupak javne nabavke, ali i nerazumijevanje Agencije za javne nabavke i Ureda za razmatranje žalbi za prirodu nabavke dijagnostičkog materijala za rad zatvorenih sistema, odnosno aparata koji koriste samo određene reagense.

"U toku 2017. godine pokrenuto je nekoliko procedura za nabavku navedenih reagenasa za tehnologije u vlasništvu KCUS-a i svi su završili potpisivanjem ugovora. Navedeni reagensi nabavljani su metodom direktnog sporazuma, što je nedovoljna količina za redovan rad klinika te putem donacije od različitih dobavljača za tehnologiju kojom raspolaže naša ustanova. I pored iskrene želje, ne možemo sa sigurnošću odgovoriti kada ćemo biti u mogućnosti kontinuirano nabavljati reagense i potrošni materijal", kazala nam je doktorica Sandra Vegar-Zubović, direktorica Dijagnostičkih disciplina.

Ističe da građani mogu uraditi nalaze u privatnim zdravstvenim ustanovama te uz odgovarajuću dokumentaciju refundirati utrošena sredstva u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

"Pacijent nakon provjere da li KCUS ima reagense može otići u neku od zdravstvenih ustanova da uradi analize, a zahtjev za izdavanje potvrde o nemogućnosti obavljanja pretraga može dobiti na našem prijemu i glavnom protokolu KCUS-a. Potrebno je priložiti uputnicu iz doma zdravlja kojem pripada s tačno naznačenom analizom, kopiju specijalističkog nalaza ljekara specijaliste, kopiju fiskalnog računa ustanove gdje je urađena analiza i kopiju rezultata nalaza ustanove gdje je urađena analiza. Nakon zaprimljenog zahtjeva, direktor Dijagnostičkih disciplina po ovlaštenju generalne direktorice KCUS-a potpisuje potvrdu o nemogućnosti obavljanja pregleda. Rok za odgovor je 48 sati", rekla nam je Vegar-Zubović.

Dodaje da od septembra 2017. godine KCUS nema ni reagense za određivanje reproduktivnih hormona, a razlozi nedostataka su isti kao i za tumorske markere. Također, ni u ovom slučaju ne može sa sigurnošću reći kada će reagensi i potrošni materijal biti nabavljeni.

"Za hospitalizirane pacijente dijagnostičke pretrage se obavljaju bez zastoja, a ambulantni pacijenti su obeštećeni kroz refundaciju troškova dijagnostike", kazala je Vegar-Zubović.

Podsjećamo, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu često, posebno na prijelazu iz jedne u drugu godinu, ima problem s nedostatkom reagenasa, a kao razlog se uvijek navodi komplikovana procedura nabavki.