BiH
0

KCUS: Ljekari iz Ljubljane u suradnji s domaćim ljekarima rekonstruišu dojku tkivom

FENA
Ekipa ljekara plastične hirurgije Kliničkog centra iz Ljubljane, zajedno s domaćim hirurzima, na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) rekonstruišu dojku mikrohirurškom tehnikom iz tkiva.

Planirano je da, u okviru ove posjete hirurga iz Ljubljane, budu operirane dvije pacijentice iz Kantona Sarajevo. Specijalist plastične rekonstruktivne hirurgije Klinike za plastičnu hirurgiju KCUS-a Alija Aginčić kazao je danas novinarima, da se radi o mikrohirurškoj tehnici kojom se od prednjeg trbušnog zida uzima tkivo, kao slobodan režanj, presađuje i od njega se pravi dojka.

"Te operacije su rađene i kod nas, u BiH u nekoliko navrata, ali nismo imali dovoljno pacijentica koje su bile zainteresirane za te rekonstruktivne zahvate. Ova ekipa to radi jednom do dva puta sedmično jer izgleda žene u Sloveniji neće da žive bez dojke što u BiH nije slučaj," kazao je on.

Aginčić je naglasio da se kod nas pokreće kampanja kojom će se pomoći da ženama, kojima je urađena mastektomija (odstranjena dojka nakon karcinoma), bude urađena rekonstrukcija dojke. Rekonstrukcija se, kako je kazao dr. Aganović, može uraditi na više načina. Ovo je jedna od najskupljih tehnika, mjereno utroškom rada hirurga, ali je rezultat dobar i pacijentice nemaju nikakve umetke koji se inače koriste kod tih rekonstrukcija.

Klinici za plastičnu hirurgiju KCUS-a u posljednje vrijeme se, putem raznih organizacija, javio određeni broj pacijentica zainteresiranih za rekonstrukciju dojke.

Današnja posjeta ljekara iz Ljubljane je okarakterizirana kao pozitivan vid suradnje dviju klinika i pritom istaknut doprinos generalnog direktora prof. dr. Farisa Gavrankapetanovića za takvu vrstu suradnje.

Značaj dolaska ekipe ljekara iz Ljubljane u izjavi za novinare istaknuo je i šef Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a prim. dr. Abdulah Fazlić i naglasio da će njihovo iskustvo umnogome pomoći posebno ovdašnjim mlađim ljekarima. Ukazao je na činjenicu da bi trebalo raditi na promjeni svijesti ovdašnjih žena kad je u pitanju rekonstruktivna hirurgija.

"Mnoge žene u BiH žive bez dojki, koje su im ranije amputirane, i nose sa sobom to teško psihično breme nesvjesne da se to ipak može riješiti i tako poboljšati kvalitet njihovog života," kazao je Fazlić.