Reagovanje
31

KCUS: Klinika za torakalnu hirurgiju ne naplaćuje operacije

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu oglasio se saopćenjem ptaknut različitim navodima koji se poslijednjih dana pojavljuju u pojedinim medijima i na društvenim mrežama, a vezano za navodno naplaćivanje operacija na Klinici za torakalnu hirurgiju.

"Klinika za torakalnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ne naplaćuje operacije, niti potražuje sredstva po toj osnovi od pacijenata koji imaju uredno zdravstveno osiguranje. Pojedini operativni programi na Klinici za torakalnu hirurgiju zahtijevaju upotrebu staplera, za koje Zavod zdravstvenog osiguranja KS ne snosi troškove, te s toga pacijenti moraju plaćati participaciju.

Plaćanje participacije za pojedine operativne programe ne zavisi od Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kao ustanove u kojoj se odvija preoperativni, operativni i postoperativni program, već isključivo od Zavoda zdravstvenog osiguranja kod kojeg je pacijent osiguran“, kažu sa KCUS-a.

Naveli su primjer u kojem zavodi zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona snose kompletne troškove za neophodne staplere, dok Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona pokriva dio troškova.

"Ljekari Klnike za torakalnu hirurgiju su se obraćali Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, tražeći da isti finansira nabavku neophodnih staplera, za što su dobili negativan odgovor. U potpunosti razumijemo ljutnju građana i pacijenata, te i uprkos velikoj spremnosti nažalost nismo u mogućnosti uticati na rješavanje ovog problema", kaže se u saopćenju.