Akcija "Bitka za bebe"
7

KCUS: Klinici za ginekologiju i akušerstvo uručen inkubator

FENA
U okviru akcije "Bitka za bebe" koju su pokrenuli kompanija m:tel i Fond B 92, danas je uručen savremeni inkubator za potrebe Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo.

Radi se o savremenom inkubatoru koji će pomoći bržem, kvalitetnijem i boljem razvoju prijevremeno rođenih beba te bebama koje su vitalno i životno ugrožene.

Zahvalnost za tu vrijednu donaciju danas je iskazala prim. dr. Naila Beganović s Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Ona kaže da mjesečno oko 50 novorođenčadi treba inkubator, a na odjeljenju ima pet inkubatora. Godišnje kroz odjel inkubatora prođe 500 do 600 djece.

"Na naš odjel dolazi beba koja se rodi s kilogram i sto težine, a s našeg odjeljenja ne može izaći ispod najmanje kilogram i sedamsto dok ne dobije refleks sisanja i gutanja", kaže ona i ističe nivo educiranosti kadra te klinike.

Predsjednik UO Fonda B92 Veran Matić istaknuo je da su najveće donacije za realizaciju te akcije osigurali bh. građani pozivima na humanitarni telefon, te da ima i dosta pojedinačnih i grupnih donacija. Pozvao je lokalne kompanije da se uključe u tu korisnu akciju i naglasio da će njihove donacije biti usmjerene u porodilišta u njihovim mjestima.

Statistika pokazuje da je zdravstvenim ustanovama u BiH potreban 71 inkubator. Dosad su, u ovoj akciji prikupljena 30 inkubatora. Preostalo je da se osigura osam inkubatora za zdravstvene institucije u RS-u, 32 u F BiH, te jedan za Brčko.

Današnji događaj organiziran je u okviru obilježavanja 17. novembra, Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece. Da bi se slikovito dočarao značaj inkubatora za razvoj beba dovoljno je reći da je nožica prijevremeno rođene bebe veličine oko tri centimetra dok beba rođena na vrijeme ima stopalo veličine šest do sedam centimetara.