{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KCUS: Iako sudjeluje u štrajku, nijedna služba KCUS-a nije stala s radom

F
25.4.2007. u 14:51
0
0
KCUS: Iako sudjeluje u štrajku, nijedna služba KCUS-a nije stala s radom
0
KCUS: Iako sudjeluje u štrajku, nijedna služba KCUS-a nije stala s radom
Predstavnici Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo potvrdili su danas novinarima da, iako ta velika medicinska ustanova sudjeluje u generalnom štrajku uposlenika u zdravstvu na području FBiH i postupa po pravilima o štrajku, nijedna njena služba nije prestala s radom.
Članovi Sindikata - ljekari KCUS-a danas su precizirali da se na KCUS-u zbrinjavaju svi slučajevi koji zahtijevaju hitan medicinski tretman, medicinsku obradu i adekvatno praćenje, te da rade sve službe KCUS-a. U vrijeme štrajka na KCUS-u, kako kažu, zbrinjavaju i pacijente koji dolaze iz drugih kantona, stare i iznemogle i djecu.

Istaknuli su značajnu podršku i razumijevanje posebno pacijenata, ali i primjere pojedinih kolega koji se u potpunosti nisu pridržavali pravila štrajka i primali pacijenti koje po tim pravilima ne bi trebalo da primaju i stavljaju na program za operacije.

Potvrđeno je da će generalni štrajk uposlenika u oblasti zdravstva biti nastavljen u devet kantona na području Federacije BiH sve do ispunjenja njihovog glavnog zahtjeva, odnosno do potpisivanja novog kolektivnog ugovora.

Pregovarački tim Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH prošle sedmice je s pregovaračkim timom, koji čine predstavnici Vlade FBiH i vlada kantona, usaglasio odredbe granskog kolektivnog ugovora s Općim kolektivnim ugovorom i u formi prijedloga uputio ga kantonalnim vladama na verifikaciju. Novim kolektivnim ugovorom trebalo bi da budu riješeni mnogi problemi u zdravstvu i omogućen kvalitetniji tretman pacijenata.

Generalni štrajk uposlenika u zdravstvu počeo je u ponedjeljak 16. aprila u 89 javnih zdravstvenih ustanova na području FBiH. Odluku o stupanju u generalni štrajk podržava 21.000 uposlenika u zdravstvu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: