Dok traju žalbe porodilja
0

KCUS: Ginekologija je besprijekorno čista

Piše: Tatjana Sekulić
Odjel za porodilje u bolnici Koševo u Sarajevu je veoma neuslovan, tvrde brojne porodilje koje su tu boravile. No, nadležni iz ove ustanove kažu da ti navodi nisu tačni, te da su uslovi prihvatljivi. Bolje će, kažu, biti kada Ginekološko - akušerska klinika preseli u novu zgradu na Jezeru.

Najmlađi stanovnici Kantona Sarajevo se rađaju u veoma lošim uslovima. Sestre neredovno presvlače djecu, neredovno ih kupaju, a i sami higijenski uslovi na Ginekološko - akušerskoj klinici pri Kliničkom centru Koševo su neprihvatljivi, istakle su brojne majke okupljene u grupi, na stranici za društveno umrežavanje Facebook, u kojoj traže hitan završetak obnove porodilišta u Sarajevu.

„Zgrada u kojoj je trenutno smještena Ginekološko - akušerska klinika nije namijenjena ovoj vrsti potreba. No, i pored toga sve je besprijekorno čisto“, tvrdi glavna sestra na Ginekološko-akušerskoj klinici KCUS.

Da zgrada u kojoj se trenutno rađaju naši najmlađi stanovnici nije uslovna slažu se i u Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo, te tvrde kako će uslovi biti bolji kada se ova klinika preseli na novi lokalitet.

„Planiramo da se Ginekološko - akušerska klinika u nove prostorije preseli tokom 2010. godine. Mi, kao investitori, redovno uplaćujemo sve tranše i prema našim saznanjima građevinski radovi se privode kraju. Treba naglasiti da zgrada u kojoj je trenutno smješten GAK nije adekvatna i porodilje, a i ljekari će bolje uslove imati u novom porodilištu 'Zehra Muidović'“, kazala je za Sarajevo-x.com dr. Alma Kadić.

'Ovo je Bosna i Hercegovina'

Ipak, porodilje smatraju da problem nije samo neuslovna zgrada već i sam odnos medicinskih sestara prema njima.

„Svaka sestra ima akreditaciju na kojoj je ispisano njeno ime i prezime. Ukoliko neka porodilja smatra da se medicinska sestra ne ponaša u skladu s pravilima, ona to može prijaviti, a sestra će biti sankcionisana. Zgrada u kojoj smo trenutno smješteni nije pravljena za Ginekološko - akušersku kliniku. Znamo da uslovi nisu luksuzni, niti su kao kod kuće, ali mi se trudimo i nastojimo da se porodilje osjećaju što bolje“, ističe za Sarajevo-x.com profesorica Jadranka Dizdarević.

Nadležni iz KCUS-a su nam također kazali kako porodilje moraju shvatiti da se ljekari i sestre trude da im pomognu i osiguraju što bolje uslove, no 'ovo je Bosna i Hercegovina i samo zdravstvo je na veoma niskom nivou, jer se nema dovoljno sredstava'. Oni su napomenuli i to da ima i jako 'neljubaznih' pacijenata koji ponekad, štaviše, traže od sestara da im čuvaju TV antenu dok gledaju televiziju.

„Poslije porođaja žene su veoma razdražljive i osjetljive. Potreban je period da se prilagode na majčinstvo i u tim trenucima im sve smeta. Osoblje GAK-a se trudi da im pomogne, no, ni medicinske sestre nemaju dovoljno vremena da se posvete svakoj porodilji, s obzirom da imamo i veliki broj pacijentica koje su u jako teškom stanju nakon porođaja', kazala je Dizdarevićeva, tvrdeći da su i pored svega uslovi ipak prihvatljivi.

Na Ginekološko - akušersku kliniku u Sarajevu primaju se i porodilje iz drugih kantona, koje su lošeg zdravstvenog stanja. Kapaciteti GAK-a pri KCUS-u su veoma mali, te se porodilje, ukoliko su imale 'normalan' porod šalju kući 24 sata nakon poroda.

„Kada pređemo u nove prostorije na Jezeru, uslovi će vjerovatno biti bolji, no i tada ćemo biti prebukirani, jer ni u toj klinici nema dovoljno mjesta za sve pacijentice“, kazala je Dizdarevićeva za Sarajevo-x.com.

Prema najavama nadležnih, porodilište dr. Zehra Muidović bi trebalo biti završeno do kraja godine, te bi se GAK već početkom 2010. godine mogao preseliti u nove prostorije. No, sve to je i dalje neizvjesno.

Kako smo saznali u Zavodu za zdravstveno osiguranje trenutno je u toku postupak nabavke opreme, a tender je raspisan prije nekoliko dana. Nisu nam znali reći koliko dugo će tender biti otvoren, te su istakli kako postupak odabira može potrajati s obzirom da se radi o veoma skupocenoj opremi.

Građani Sarajeva, pak, zahtijevaju hitan završetak obnove sarajevskog porodilišta, te su pokrenuli i peticiju koju upućuju Gradu i Kantonu Sarajevo.