BiH
0

KCUS dobio laboratorijski frižider za čuvanje koštanih implantata

Klix.ba
Hypo Alpe Adria Banka donirala je danas Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS-a vertikalni laboratorijski ultra frižider, u vrijednosti od 16.426 KM.

Tim povodom je u sali Instituta za NIR održana press konferencija kojoj su prisustvovali generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Damir Aganović, direktor Odjela marketinga i korporativnih komunikacija Hypo Alpe – Adria Banke Radomir Milošević, šef Klinike za ortopediju i traumatologiju, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović i dr. Mehmed Jamakosmanović sa Klinike za ortopediju i traumatologiju.

Frižider služi za čuvanje koštanih implantata na minus 80 stepeni, te je ovo medicinska oprema koja nije dostupna u uobičajenoj praksi.

"Radi se profesionalnom vertikalnom laboratorijskom ultra frižideru. Ova izuzetno vrijedna donacija za nas predstavlja mnogo, jer predstavlja osnovni uslov za pokretanje koštane banke. Ono što je bitno jeste činjenica da je naš donator izvršio nabavku frižidera na osnovu naše specifikacije te lične angažiranosti dr. Mehmeda Jamakosmanovića iz Klinike za ortopediju. Nama je svaka donacija važna, pa tako i ova, jer je namijenjena liječenju naših pacijenata“, kazao je Aganović.

Prema riječima Radomira Miloševića, Hypo Alpe Adria Banka kroz Odjel marketinga i korporativnih komunikacija svake godine, u okviru obilježavanja međunarodnog dana štednje, realizira projekt štednje, te sprovodi strategiju društveno-odgovornog djelovanja. U sklopu realizacije ovog projekta, ove godine odlučeno je da se podrže zdravstvene ustanove u smislu doniranja medicinske i nemedicinske opreme.

"Glavni projekt naše donatorske aktivnosti ove godine je ovaj događaj danas. Veoma lako smo se odlučili na ovu donaciju, jer ona pored stručnog medicinskog kadra, predstavlja jedan od bitnih uslova za formiranje banke koštanog tkiva. Ukoliko samo jedan pacijent zahvaljujući ovoj donaciji dobije bolju njegu, mi smatramo da smo ispunili našu misiju", Milošević.

Ovo je prvi ovakav frižider na Klinici za ortopediju i traumatologiju, a smješten će biti u prostorijama novog operacionog bloka.

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju, prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, istakao je da će zahvaljujući ovoj donaciji biti stvoreni uslovi za tretiranje pacijenata sa velikim defektima koštanog tkiva, što je ključno u hirurgiji tumora i u endoprotetskoj revizionoj hirurgiji, a osobito za hirurgiju koštanih tumora.

"Na ovaj način smo praktično ostvarili uslove za liječenje svih komplikacija na našoj klinici, bez potrebe da se pacijenti izmještaju na neku drugu kliniku, van BiH. Izuzetno smo zahvalni našem donatoru, ali i rukovodstvu KCUS-a, koje je prepoznalo bitnost ovog frižidera za rad naše klinike", kazao Gavrankapetanović.

Dr. Mehmed Jamakosmanović s Klinike za ortopediju i traumatologiju naglasio je da je donirani frižider izuzetno značajan za rad Klinike, te formiranje banke koštanog tkiva.

Kako je pojasnio, do sada nije nađena adekvatna zamjena koštanog tkiva, te je izuzetno bitno da koštano tkivo prilikom standardnih operativnih zahvata bude adekvatno iskorišteno.

"To koštano tkivo će nakon obrade, određenih laboratorijskih, mikrobioloških i seroloških pretraga biti pohranjeno u ovom frižideru, te dostupno ljekarima, odnosno pacijentima, prilikom narednih operativnih zahvata, u kojima je neophodno koristiti koštano tkivo", kazao je Jamakosmanović.