Pomoć EU
13

KCUS dobio kontejnere za trijažu i medicinske uređaje

B. R.
EU donacija za KCUS (Foto: D. Ć./Klix.ba)
EU donacija za KCUS (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas je uručena medicinska oprema koju je donirala Evropska unija.

Ljekar Bosanko Horozić zahvalio se u ime ove zdravstvene ustanove za dobijenu pomoć. Kako je rekao, dobili su dva kontejnera i dva monitora za praćenje vitalnih kapaciteta pacijenta.

"Ovo je samo dio jedne velike donacije od 10 kontejnera koja je došla u KCUS. Kontejneri su predviđeni za poboljšanje kvaliteta trijaže kako pacijenata tako i osoblja koje radi na trijažnim punktovima. Naročito kada se u obzir uzme da nam se približavaju nepovoljni vremenski uslovi te da dnevni promet kroz trijažne punktove radnim danima iznosi između 2.000 i 2.500 ljudi", napomenuo je Horozić.

Nada se da će se nastaviti saradnja između KCUS-a i EU. Prema njegovim riječima, KCUS je jedina ustanova koja trenutno zbrinjava najteže oboljele od koronavirusa, a istovremeno odgovara svim drugim zdravstvenim potrebama. Poručio je da je KCUS od januara ove godine bio spreman za pandemiju i da će to tako ostati.

"Broj zaraženih varira od dana do dana. Više ne možemo govoriti o mjesečnim fluktuacijama. Pije pet ili šest dana bilo ih je više od 20, a sada ih je već 50. Ne možemo pretpostaviti kako će to biti u narednih sedam dana. Ono što je vrlo značajno jeste da se moramo spremiti na najgori mogući scenarij. KCUS je spreman za to", rekao je Horozić.

Pozvao je sve zdravstvene radnike da situaciju shvate maksimalno ozbiljno. Očekuje da će se s hladnijim vremenom povećati broj onih koji imaju viroze i gripe, a koje imaju slične simptome koronavirusu. Zato je pozvao i građane da poštuju epidemiološke mjere.

Nicolas Bisel iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini je naglasio da su svjesni da je KCUS-u potrebna veća pomoć.

"EU zaista stoji uz građane Sarajeva", dodao je i kazao da je dva monitora dobila i Opća bolnica "Abdulah Nakaš".

Podsjetio je da je od početka pandemije KCUS od EU dobio opremu vrijednu više od 628.000 KM, a da je cijeli Kanton Sarajevo dobio opremu u vrijednosti od 935.000 KM. Istakao je da je cijela Bosna i Hercegovina dobila pomoć vrijednu sedam miliona eura i poručio da će EU nastaviti pomagati i u narednom periodu kako donacijama, tako i ekonomski. Zahvalio se zdravstvenim radnicima na dosad učinjenom i pozvao građane da poštuju mjere za suzbijanje pandemije.