Reakcija
10

KCUS demantovao Škrijelja: UNSA nam je morala dati status univerzitetske bolnice

B. R.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) demantovao je navode rektora Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifata Škrijelja o dodjeljivanju statusa univerzitetske bolnice ovoj zdravstvenoj ustanovi.
Škrijelju su poručili da su njegovi navodi, kako su naveli, neutemeljeni i nezakoniti te da nanose štetu akademskoj zajednici i ulijevaju strah studentima i njihovim roditeljima za koje su istakli da skupo plaćaju školarinu djece.

Podsjetili su da je 20. maja 2015. UNSA dodijelio status univerzitetske bolnice KCUS-u sa rokom važenja od pet godina.

Ukazali su na rješenje u kojem je sadržano da je "podnijeta sva potrebna dokumentacija iz člana 18. Pravilnika o uslovima koje moraju ispunjavati bolnice za dodjelu statusa univerzitetska bolnica ('Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine'), što je taksativno navedeno u preambuli ovog Rješenja".

Potcrtali su da je rješenje donijeto na osnovu Odluke Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Napomenuli su da se odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojima se uređuje pitanje statusa i uslova koje mora zadovoljiti ustanova da bi dobila status univerzitetske bolnice, nisu mijenjale do danas.

Potvrdili su da su 15. maja ove godine pokrenuli kod UNSA postupak za ponovnu dodjelu statusa/naziva univerzitetska bolnica saglasno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti te odredbi članova 18. i 19. Pravilnika o uslovima koje moraju ispunjavati bolnice za dodjelu naziva univerzitetska bolnica.

"Navedeni zahtjev nije okončan donošenjem Rješenja, kako to nalaže Zakon o upravnom postupku ('Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine', br. 2/98 i 48/99) (u daljem tekstu: ZUP), nego je Rektor donio Privremeno rješenje Univerziteta u Sarajevu broj 0101-7705 od 22.07.2020. godine, kojim je retrogradno 'pokrio period' u kojem je redovno izvođena nastava ljetnog semestra školske 2019/2020. godine i kojem je stavljen rok važenja 'do okončanja postupka za dodjelu statusa/naziva univerzitetska bolnica'. Kako ovo Rješenje nije izdato u zakonskom roku, KCUS je 1.9.2020. godine, podnio ponovni zahtjev Univerzitetu u Sarajevu za ponovnu dodjelu statusa/naziva univerzitetska bolnica", obrazložili su.

Tvrde da je po ovom zahtjevu UNSA bio, kako su naglasili, bio dužan donijeti konačno rješenje saglasno materijalnom pravu: članu 104. Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i članu 18. Pravilnika o uvjetima koje moraju ispunjavati bolnice za dodjelu naziva univerzitetska bolnica, i to na način i u rokovima predviđenom ZUP-om, a što nije učinjeno.

Kako su saopćili iz KCUS-a, nakon toga je UNSA 30. septembra donio zaključak kojim je odbačen zahtjev KCUS za donošenje konačnog rješenja kojim se KCUS dodjeljuje naziv univerzitetske bolnice, kao nepotpun i smatra se kao da zahtjev nije ni podnesen.

"Istovremeno istim zaključkom konstatuje se da ostaje na snazi Privremeno rješenje Univerziteta u Sarajevu broj 0101-7705 od 22.7.2020. godine kojim se KCUS dodjeljuje status/naziv univerzitetske bolnice", dodali su.

S obzirom da je ovaj, kako su naveli, upravni postupak pokrenut i vođen po zahtjevu stranke i u okviru zahtjeva stranke, za KCUS ostaje nejasno kako se osporavanim zaključkom kojim se odbacuje zahtjev KCUS za donošenje konačnog rješenja kao nepotpun i smatra se kao da nije podnesen, može utvrditi da ostaje na snazi citirano privremeno rješenje, donijeto upravo, u kontekstu prednjeg zahtjeva KCUS, a ne po službenoj dužnosti.

"Također, ostaje nejasno zašto nije provedena procedura dodjele statusa, kada je Zahtjev za izdavanje mišljenja za dodjelu naziva univerzitetska bolnica stavljen na elektronsku sjednicu 18.5.2020. kao potpun i dobio saglasnost članica Medicinske grupacije (protiv bio samo Stomatološki fakultet) za ponovnu dodjelu statusa univerzitetska bolnica", istakli su.

Također tvrde je UNSA morao ovo pitanje riješiti rješenjem, kako su naglasili, u smislu člana 135. stav (3) ZUP-a koji utvrđuje da, ako stranka nije u naknadno određenom roku podnijela dokaze, organ ne može zbog toga odbaciti zahtjev kao da nije podnesen (član 65. stav 2.), nego je dužan da nastavi postupak i da, u skladu s pravilima postupka i prema materijalnom propisu, riješi upravnu stvar.

Smatraju da UNSA u pitanje dovodi status KCUS-a koji je neosporan, kao i da dovodi u pitanje održavanje nastave na svim fakultetima, kojim je KCUS kao univerzitetska bolnica nastavno naučna baza. Za njih prethodno navedeno nije jedina nezakonitost.

"I, nije ovo jedina nezakonitost počinjena prema KCUS-u. Donošenjem Zakona o visokom obrazovanju 2017. godine i Statuta Univerziteta 2018. godine rektor je morao potpisati Ugovor za KCUS, koji bi osigurao prava i obaveze obije ugovorne strane, a isti do danas nije potpisan. Nije završena ni integracija Univerziteta, koja je zakonski morala biti okončana do oktobra 2018. godine", saopćili su.

Prethodno spomenuto su nazvali mrvicama, kako su potcrtali, u moru nepravilnosti i nezakonitosti koje je počinio i čini rektor, zamazujuću oči javnosti temeljnim neistinama usmjerenim prevashodno protiv KCUS-a i Medicinskog fakulteta Sarajevo.

"KCUS je kršenjem naprijed navedenih odredaba Zakona, ostao uskraćen i ukoliko Rektor ubrzo ne donese Rješenje o status/zvanju univerzitetska bolnica( na što ga obavezuje odredba člana 135. stav (5) ZUP-a), biće prisiljen zaštitu svojih prava zatraži u sudskom postupku pokretanjem tužbe u upravnom sporu. Svu odgovornost za nemogućnost održavanja nastave i upitnost legalnosti fakulteta i stečenih diplomama na istim, ukoliko se klinička nastava ne odvija na univerzitetskoj bolnici, snosit će Rektor i Dekani fakulteta koji se nisu pobrinuli da obezbijede nastavnu bazu u skladu sa Zakonom", saopćili su iz KCUS-a.