KCUS: Besplatni pregledi mladeža i ostalih promjena na koži

F
FENA
20.3.2012. u 14:51
0
0
KCUS: Besplatni pregledi mladeža i ostalih promjena na koži
0
KCUS: Besplatni pregledi mladeža i ostalih promjena na koži
Na Klinici za dermatovenerologiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) u maju će biti organizirana akcija besplatnih pregleda svih promjena na koži osobito mladeža kod stanovništva, a cilj je prevencija i rana detekcija karcinoma kože.
Doktorica Hana Helppikangas kazala je Feni da će ta akcija biti organizirana u okviru kampanje "Euromelanoma", a u jednoj sedmici u maju besplatno će se vršiti pregledi stanovništva, bez uputnica i zdravstvenih knjižica.

U toj akciji bit će podijeljen i edukatiovni materijal i brošure, a dermatolozi će vršiti i stručnu edukaciju osnovaca na području KS-a.
Djeca su obuhvaćena tom akcijom jer spadaju u posebno osjetljivu populaciju. Tako je npr. svaka opekotina nastala u djetinjstvu dvostruko veći rizik nastanka malignog melanoma poslije u životu.

U istoj kampanji prošle godine obavljeno je oko 800 besplatnih pregleda od čega su otkrivena 23 maligna melanoma. To je po riječima dr. Helppikangas, visoka stopa.

U riziku su jednako osobe svih starosnih dobi. Stoga je preventivni pregled neophodan prvenstveno za sve osobe koje imaju mladeže po tijelu, osobe svijetle puti, te one s opekotinama iz ranog djetinjstva. Nakon toga dermatolozi će dati savjete koliko često dalje treba dolaziti na preglede.

Pregled obuhvata dermatoskopiju što je kompjuterska analiza pigmentnih promjena na koži (mladeža) i prevencija malignog melanoma.

Dermatoskop služi za prevenciju i ranu dijagnozu maligniteta kože osobito malignog melanoma koji je najzloćudniji karcinom u humanoj patologiji. Na vrijeme dijagnosticiran, znači spašen život.

Na Klinici za dermatovenerologiju KCUS-a dermatoskopija se primjenjuje od 2006. godine, a zahvaljujući toj metodi maligne melanome moguće je na vrijeme otkriti.

Općina Centar iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila je 25.000 KM za nabavku dermoskopa za potrebe te klinike, a tu donaciju danas je uručio načelnik Dževad Bećirević.

Kampanja "Euromelanoma" provodi se u 33 države Evrope, a kod nas četvrtu godinu zaredom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: