Linearni akcelerator
79

KCUS: Aparat u fazi popravke, zračenje pacijenata bit će omogućeno od sutra

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Linearni akcelerator Primus plus – Siemens trenutno je u fazi popravke, a zračenje pacijenata na Odjelu za radijacijsku onkologiju Klinike za onkologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) bit će omogućeno već sutra, potvrđeno nam je iz KCUS-a.

Na Odjelu za radijacijsku onkologiju Klinike za onkologiju KCUS-a iz tehničkih razloga 24. maja 2017. prestao je raditi aparat Linearni akcelerator Oncor Siemens. Na aparatu je u trenutku kvara aktivno liječeno 42 pacijenata koji su shodno lokalizaciji procesa, stadiju bolesti i broju obavljenih frakcija iradijacije prebačeni na adekvatne aparate – Linearni akcelerator Primus plus – Simens i Kobalt Equinox Theratron.

Kako je prije nekoliko dana saopćeno iz KCUS-a, 7. juna 2017. prestao je raditi i drugi Linearni akcelerator Primus plus – Siemens te je iradijacijski tretman pacijenata na ova dva aparata prekinut.

Stariji LINAC nabavljen je 2004. godine i njegovo vrijeme za izmjenu bilo je u periodu 2009.-2011. godine, dok je noviji aparat nabavljen 2012. godine, a vrijeme za njegovu optimalnu izmjenu ističe krajem ove godine. Predviđeni optimalni broj pacijenata za zračenje po aparatu je 30, a iz KCUS-a upozoravaju da su usljed velikog pritiska na dnevnoj bazi zračili 80-100 pacijenata.

Pacijenti hospitalizovani na Klinici za onkologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu protestovali su u utorak ispred sjedišta klinike buneći se što ne rade aparati za zračenje neophodni za nastavak njihovih terapija liječenja karcinoma.

Šef Klinike za onkologiju KCUS-a prof. dr. Semir Bešlija izjavio je u utorak da bi aparat trebalo da bude popravljen u naredna dva-tri dana.