Nova krivična djela
7

Kćerki Pramoda Mittala zabranjen rad u GIKIL-u, Tužilaštvo širi istragu na još osoba

A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Općinski sud u Tuzli donio je rješenje kojim zabranjuje Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL) provođenje odluka koje su donesene na posljednjoj sjednici Skupštine društva. Samim tim zabranjeno je i djelovanje Nadzornog odbora s predsjednicom Shristi Mittal, inače kćerkom Pramoda Mittala, osumnjičenog za višemilionski kriminal u ovoj kompaniji.

Općinski sud u Tuzli je donio rješenje kojim zabranjuje GIKIL-u da preduzima bilo kakve mjere na provođenju odluka Skupštine društv, kao i daljnji rad Nadzornog odbora. Ovakva privremena sudska odluka, odnosno mjera osiguranja donesena je po prijedlogu Koksno hemijskog kombinata (KHK) koji je u stečaju, a čiji je stečajni upravnik Hajrudin Kunalić izrazio sumnju u zakonitost održane sjednice te odluka koje su donesene.

Pojašnjenja radi, GIKIL je formiran spajanjem KHK i Global infrastructure Holdings Ltd, a nakon određenih izmjena ugovora kao suosnivač je ubačen Global Steel Holdings Ltd (GSHL) Pramoda Mittala. Aktuelni sudski registar kazuje da je GIKIL 67 posto u vlasništvu države, a ostatak pripada GSHL-u nad kojim je otvoren likvidacijski postupak.

Na posljednjoj sjednici Skupštine društva cjelokupno upravljanje GIKIL-om dodijeljeno je suosnivaču GSHL-u, dok su predstavnici državnog kapitala praktično ostali bez učešća. Na ovakve odluke regovao je stečajni upravnik Hajrudin Kunalić koji je nadležnom sudu uputio tužbu koja je prihvaćena.

"Mjere zabrane Općinskog suda u Tuzli su na snazi do donošenja konačne sudske odluke. One su donesene shodno zahtjevu organa stečajnog postupka i mi smo zadovoljni dosadašnjim ishodom. U ovom trenutku ne možemo prejudicirati šta će se dešavati na sudu u narednom periodu, ali u međuvremenu će Skupština povjerilaca KHK održati svoju sjednicu na kojoj će donijeti pravce djelovanja", kazao je Kunalić za Klix.ba.

Tužilaštvo TK izuzelo dokumentaciju Zbog sumnji na nezakonite radnje na sjednici Skupštine GIKIL-a u priču je uključeno i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, po čijoj naredbi su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK izuzeli određenu dokumentaciju iz ove kompanije.

"Trenutno provjeravamo kako je sazvana sjednica Skupštine društva, kako se odvijao njen tok, ali i odluke koje su donesene, s aspekta da li su bile legitimne i u skladu sa zakonom", kazao je za Klix.ba glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Odluka Općinskog suda u Tuzli Pramodu Mittalu je onemogućila indirektno upravljanje GIKIL-om, koje je imao na raspolaganju posredstvom svoje kćerke Shristi Mittal.

Ovaj milijarder je s pozicije predsjednika Nadzornog odbora smijenjen nakon hapšenja zbog sumnje na višemilionsko nelegalno izvlačenje novca iz GIKIL-a. Tužilaštvo je na ovakav način spriječilo daljnje izvlačenje novca koje je u konačnici GIKIL moglo dovesti do stečaja.

Prema prvom dijelu istrage, kriminalne radnje u GIKIL-u su se odvijale 16 godina, a samo u periodu od 2006. do 2015. iz ove lukavačke kompanije izvučen je skoro 21 milion maraka. Ovaj novac, prema navodima Tužilaštva TK, završio je u kompaniji GSHL koja je u vlasništvu Pramoda Mittala, a nalazi se na ostrvu Isle Of Man u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Upitno daljnje poslovanje kompanije Nakon puštanja Mittala i njegovih saučesnika na slobodu, uz plaćanje kaucije i imovinsko-pravnog zahtjeva koji se vezuje za oštećenje GIKIL-a Tužilaštvo TK nastavilo je rad na ovom predmetu.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Klix.ba, Kantonalno tužilaštvo u Tuzli uskoro će proširiti istragu na još nekoliko osoba, uz dodatne krivične radnje u GIKIL-u, u odnosu na one koje se stavljaju na teret Mittalu i saradnicima.

Nezvanične informacije ukazuju i na to da će se svi problemi koji izjedaju GIKIL negativno odraziti na poslovanje ove kompanije u narednom periodu, s obzirom na to da se bliži istek ugovora s određenim komitentima, a konkretne aktivnosti koje bi dovele do njihovog obnavljanja se ne poduzimaju.