Pomaže Dodiku
779

Kćerka ratnog zločinca Radovana Karadžića: Treba skinuti tablu sa Studentskog doma na Palama

N. V.
Sonja Karadžić-Jovičević
Sonja Karadžić-Jovičević
Sonja Karadžić-Jovičević danas se obratila povodom aktuelnih događaja u vezi s tablom s imenom njenog oca, koja se nalazi u Studentskom domu na Palama kazavši da je njegova pomen ispolitizirana te da tabla "ako ne može da stoji iz poštovanja, ne treba da stoji ni iz inata".

Ona je kazala kako su sve ove godine njena porodica i njen otac pod sankcijama, iako je suđenje davno završeno. Kaže da nije pošteđen ni SDS, uprkos tome što su Radovana Karadžića davno izbacili iz članstva.

Navodi kako se ime njenog oca često zloupotrebljavalo te da je sada krajnje vrijeme da to prestane.

"Njegovo ime se koristi za prepucavanje i kao sredstvo za treniranje strogoće. Nevjerovatno je da nakon skoro pet godina od postavljanja sporne table ona dobije političku težinu i važnost koju nije imala ni kada je postavljena", rekla je Sonja Karadžić-Jovičević.

Zbog svih tih okolnosti navodi da tabla treba biti sklonjena.

"Ako ne može da stoji iz poštovanja, onda ne treba da stoji ni iz inata", rekla je ona.

Ispričala je da je tabla postavljena uoči presude Radovanu Karadžiću i da je to bila odluka cijele lokalne zajednice iz poštovanja prema ratnom zločincu, ali da tabla sada služi za neke druge stvari.

"Nikome iole časnom ne bi trebao biti cilj da od predmeta pravi izgovor za dramu, ponižavanje ili likovanje, niti srpski narod treba zbog toga da osjeća revolt, tugu, razočaranje, da stvara navijačku atmosferu ili kreira verbalne sukobe, jer je to sve za nečiji tuđi račun", rekla je ona.

Međunarodna zajednica je na pragu toga da Miloradu Dodiku uvede sankcije ukoliko ne bude skinuo tablu koja predstavlja direktno kršenje ljudskih prava.

S jedne strane Dodik ne želi zabranu putovanja, ali s druge strane skidanje table bi značilo političko samoubistvo s obzirom na retoriku koju njeguje.

Radovan Karadžić je 20. marta prošle godine pred Mehanizmom pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid počinjen u Srebrenici te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.