Zločinac iza rešetaka
1.4k

Kćerka Radovana Karadžića: Zgrada zatvora u Engleskoj je puna kancerogenog azbesta

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ratni zločinac Radovan Karadžić, koji je osuđen na doživotni zatvor, požalio se porodici da živi u nezdravim uslovima u zatvoru, jer tamo ima azbesta.
Karadžićeva kćerka Sonja Jovićević potvrdila je medijima da je njen otac sada u zatvoru na širem području Southamptona, pošto je odlučeno da će ostatak svoje doživotne kazne odslužiti u Velikoj Britaniji.

Nije dala tačan naziv zatvora, ali je rekla da je Radovan Karadžić poslat na jug Engleske "samo da bi se članovima porodice otežala posjeta".

Rekla je da je samo kratko razgovarala s ocem telefonom "i odmah shvatila da će biti problema".

"Što se tiče fizičkog stanja u kojem je doveden i gdje je smešten, to je neprihvatljivo. Ako se tome doda činjenica da je smješten u zgradi punoj kancerogenog azbesta, koja je zabranjena u svijetu, jasno je u kakvim će uslovima on biti", rekla je za Srnu Sonja Jovićević, inače poslanica u Narodnoj skupštini RS-a.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio je Karadžića 2019. godine na doživotni zatvor, a apelaciono vijeće je povećalo kaznu od 40 godina zatvora. Proglašen je krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici i etnički progon Bošnjaka i Hrvata, terorisanje Sarajeva i uzimanje mirovnih snaga UN-a za taoce.

Nakon skrivanja više od jedne decenije, uhapšen je u Srbiji 2008. godine i odmah izručen MKSJ-u, a do ove nedjelje bio je u pritvorskoj jedinici suda. Sada je odlukom sudije prebačen u Veliku Britaniju nakon što je vlada te zemlje izrazila spremnost da tamo odsluži ostatak svog doživotnog zatvora.