BiH
0

KC Banja Luka: Suspendovani doktori

FENA
Doktori Kliničkog centra Banja Luka Milan Jeftović i Tomo Zrilić, za koje se sumnja da su izazvali prijevremeni porod kod dvadesetogodišnje E.Ž. iz Jajca, suspendovani su s posla i policija nad njima provodi kriminalističku obradu.

Ovo je danas na pres-konferenciji potvrdio direktor Kliničnog centra Banja Luka Mirko Stanetić uz stav da ne želi nikoga unaprijed proglasiti krivim i da će se o statusu dvojice osumnjičenih ljekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo moći govoriti tek nakon što policija i tužilaštvo obave svoj dio posla.

Načelnik Klinike za ginekologiju dr. Nebojša Jovanović kazao je da je u noći s 25. na 26. mart dežurna ljekarska ekipa primila dvadesetogodišnju E.Ž. iz Jajca, koja se požalila da je doživjela saobraćajnu nezgodu koja je rezultirala pobačajem.

Međutim, nakon obavljenog pregleda dežurni ljekar je ustanovio da postoji sumnja da kod pacijentkinje nije došlo do spontanog pobačaja, tj. da je trudnoća namjerno prekinuta, zbog čega je o svojim saznanjima obavijestio policiju.

Pacijentkinja je u bolnicu donijela i pobačeni fetus, pa će se nakon obavljene obdukcije sa sigurnošću moći utvrditi o kojem stadiju trudnoće je bilo riječ.

Zasad nije potvrđeno da li su prijavljeni doktori nelegalni prekid trudnoće obavili u privatnoj ordinaciji na području Banje Luke, kao ni to da je djevojka bila u visokom stepenu trudnoće i nije bilo moguće obaviti legalan abortus, zbog čega je obavljen prijevremeni porod.

Po zakonu zabranjen je prekid trudnoće iznad desete sedmice, a samo iz medicinskih razloga može se vršiti u kliničkim centrima na teritoriji RS-a.