BiH
0

KC Banja Luka: Pušten u rad treći linearni akcelerator

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik svečano je u Centru za radioterapiju u Banjoj Luci pustio u rad treći linearni akcelerator za provođenje zračne terapije, vrijedan osam miliona KM, kojim počinje primjena "Rapid ark" tehnologije za maksimalno preciznu isporuku terapijske doze zračenja.

Dodik je rekao da se na ovaj način Centar za radioterapiju svrstava u evropski i svjetski vrh, a da Banja Luka postaje referentno ime na listi značajnih medicinskih destinacija.

On je dodao da je najveći uspjeh što se svi oboljeli liječe bez čekanja i ukazao na značaj obezbjeđenja investicija u oblasti dijagnostike, koje će omogućiti rano otkrivanje bolesti.

Dodik je izrazio zahvalnost menadžmentu Kliničkog centra Banja Luka i kompanije Euromedic, kao i osoblju, koji nastavljaju da provode ideju da Centar za radioterapiju pruža najbolje usluge u regionu.

Prema njegovim riječima, kompanija Euromedic International ispunjava svoje obaveze iz javno-privatnog partnerstva uspostavljenog sa Vladom prije tri godine.

"Naravno da idemo dalje, ne smijemo stati, jer ako stanemo par godina izgubili smo primat u ovoj oblasti. Naše opredjeljenje je da izgradimo bolnicu u Doboju i da bitno modernizujemo bolnicu Kasindo. To nije lako, jer nema zemlje bez značajnih problema u javnom sektoru, ali to ne mora značiti da treba da odustanemo od razvoja", naglasio je Dodik.

Predsjednik RS očekuje da će se ubrzo zatvoriti i međunarodni tender za rekonstrukciju Kliničkog centra vrijedan 80 miliona KM, nakon čega će ova zdravstvena ustanova ući u najbitniju fazu svog postojanja, jer će podizanjem nivoa drugih zdravstvenih usluga ući u krug najreferentnijih u regionu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić istakao je da je puštanjem u rad trećeg linearnog akceleratora pacijentima iz RS omogućena još jedna brža i efikasnija terapija.

On je dodao da su kontinuiranom modernizacijom Centra za radioterapiju najtežim pacijentima omogućeni prijatni uslovi boravka, vrhunska usluga i najbolja terapija, podsjetivši da u Centru od početka rada ne postoje liste čekanja.

Bogdanić je napomenuo da je liječenje onkoloških bolesnika u Republici Srpskoj u potpunosti pokriveno iz Fonda zdravstvenog osiguranja, dok je zalaganjem Vlade da se uspostavi ovaj centar pacijentima omogućeno liječenje u Republici Srpskoj i oslobodilo ih od dodatnih neugodnosti putovanja u okruženje.

Direktor Kliničkog centra Banja Luka Duško Račić rekao je da saradnja ove ustanove i Centra za radioterapiju kompanije Euromedic International predstavlja uspješan primjer javno-privatnog partnerstva, zahvaljaujući kojoj pacijenti u protekle tri godine imaju potpunu uslugu kod liječenja malignih oboljenja.

On je dodao da se za naredni period planira otvaranje Kliničkog centra i Centra za radioterapiju za pacijente iz regiona.

Dimitris Mulavasilis, predsjednik kompanije Euromedic International, koja pruža usluge u Centru, rekao je da kombinacija najmodernije tehnologije i vrhunske kliničke prakse, omogućava da onkološki pacijenti iz Banje Luke i okruženja dobiju uslugu na svjetskom nivou bez putovanja u inostranstvo.

On je izrazio opredjeljenje za dalje ulaganje u Republiku Srpsku u skladu sa potrebama Vlade.

"Naša vizija je da pružamo beskompromisne medicinske usluge na polju radijacione onkologije i dijagnostike i na način koji je djelotvoran za državu", naveo je Mulavasilis, naglasivši da osoblje Euromedic Internationala obučavaju stručnjaci Houston Methodist bolnice u Teksasu, koja je svjetski priznat centar za liječenje karcinoma.

On je precizirao da je ova kompanija, kao panevropski pružalac medicinskih usluga, prisutna u 15 zemalja, vodi 105 medicinskih centara sa više od 3.000 profesionalaca i brine o više od četiri miliona pacijenata godišnje.

Direktor Euromedic Banja Luka Marijan Bilić istakao je da je Centar za radioterapiju usvojio sve tehnologije koje je ova kompanija obećala.

On je dodao je sav novac u Centar uložila ova kompanija, ali da je Vlada RS obezbijedila uslove da on nastane i ostane u Republici Srpskoj po isteku ugovora.

Bilić je naveo da u Centru radi osoblje iz Sremske Kamenice, Beograda, Skoplja, Podgorice i Banje Luke i izrazio želju da se kroz otvaranje katedre na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci usavrši rad u ovoj oblasti.

"Ako stanemo, onda propadamo, moramo ići dalje i mi ćemo ići dalje", rekao je Bilić.

Rapid Ark tehnologija, čija primjena počinje trećim linearnim akceleratorom, omogućava kontinuiranu isporuku maksimalne doze zračenja na tumor u najkraćem periodu, uz maksimalnu zaštitu tkiva. Čitav proces liječenja kontrolisan je računarskim sistemom, a mogućnost greške svedena je na minimum.

Centar za radioterapiju Banja Luka jedini je centar po modelu javno-privatnog partnerstva u Republici Srpskoj, a kompanija Euromedic International iz Amsterdama počela je 2009. godine izgradnju i opremanje, dok su naredne godine preuzli sve onkološke pacijente u Republici Srpskoj.