BiH
0

KBSA traži od Komšića da glasa protiv ratifikacije ugovora o dvojnom državljanstvu sa Hrvatskom

FENA
Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) Emir Ramić uputio je danas otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željki Komšiću povodom ratifikovanja bilateralnog ugovora o dvojnom državljanstvu sa Hrvatskom.

"Ukoliko taj ugovor bude ratifikovan prije stavljanja člana 17 Zakona o državljanstvu van snage, stotine hiljada BiH državljana će biti dovedeno korak bliže ka ispisivanju iz matičnog državljanstva. Ratifikovanje takvog ugovora sa Hrvatskom, koja je jedna od rijetkih država koje takve ugovore dozvoljavaju, stavlja u povlašten položaj BiH državljane sa hrvatskim državljanstvom, dok u diskriminirajući položaj dovodi bh. državljane koji imaju državljanstva zemalja koje jednostavno ne sklapaju takve ugovore", kaže se u otvorenom pismu predsjednika Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Emira Ramića upćenog predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željki Komšiću.

"Ogromna većina BiH državljana ima državljanstva upravo takvih zemalja, u koje su mahom otišli ne svojom voljom, već zbog posljedica genocida, ratnih zločina i etničkog čišćenja", stoji u pismu.

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike uputio je u ime KBSA i uime stotina hiljada BiH državljana sa dvojnim državljanstvom, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željki Komšiću apel da na idućoj sjednici Predsjedništva BiH glasa protiv ratifikacije bilateralnog ugovora o dvojnom državljanstvu sa Hrvatskom, te da posluša poruke građana BiH iz dijaspore i međunarodne zajednice da takvi ugovori ne predstavljaju adekvatno rješenje ovog problema.

"Nadam se da ćete također udvostručiti svoje napore kako bi se konačno osiguralo stavljanje člana 17 van snage, čime bi ispunili svoja obećanja data mnogobrojnoj BiH dijaspori na sastanku u St. Louisu prošle godine", kaže se u otvorenom pismu koje je potpisao predsjednik KBSA.