{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KBSA: Iz CIPS-ove evidencije o izdatim pasošima u inozemstvu vršiti registraciju birača u dijaspori

F
8.6.2007. u 11:15
0
0
KBSA: Iz CIPS-ove evidencije o izdatim pasošima u inozemstvu vršiti registraciju birača u dijaspori
0
KBSA: Iz CIPS-ove evidencije  o izdatim pasošima u inozemstvu vršiti registraciju birača u dijaspori
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) zatražio je od Centralne izborne komisije BiH izmjene Pravilnika o vođenju centralnog izbornog spiska u cilju stvaranja preduvjeta za veći odziv birača putem pošte na izborima u BiH.
U pismu upućenom CIK-u i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, KSBA navodi kako ovaj zahtjev temelji na Deklaraciji usvojenoj na 8. Skupštini KBSA u Seattlu, krovnoj organizaciji koja zastupa interese oko 350.000 američkih i kanadskih Bošnjaka.

KBSA traži da se usvoje promjene u Pravilniku o vođenju centralnog izbornog spiska kojima će se osigurati da registracija birača putem pošte bude kontinuiran proces, te da se bh. građani u dijaspori mogu registrirati elektronskim putem.

Zahtijeva se da u izvode iz konačnog centralnog biračkog spiska za birače koji glasaju izvan BiH po automatizmu budu uključeni podaci iz CIPS-ove evidencije o izdatim pasošima u inozemstvu, kao što je slučaj s CIPS-ovom evidencijom o izdatim ličnim kartama.

Jedan od zahtjeva KBSA je i da bh. građani u dijaspori mogu glasati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima naše zemlje.

Predložene izmjene Pravilnika o vođenju centralnog izbornog spiska ne traže izmjene Izbornog zakona BiH, navodi KBSA-a.

Također, pozivaju CIK da u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice u toku ljetnih mjeseci, kada najveći broj građana BiH iz dijaspore dolazi u domovinu, organizira informativnu kampanju na satelitskim programima, okrugle stolove, rasprave i izjave uglednih pojedinaca o važnosti izbora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: