Zvanični podaci
8

Kaznu zatvora zbog terorizma u našoj zemlji izdržava 16 osoba

Piše: Er. M.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
U kazneno-popravnim zavodima u Bosni i Hercegovini nalazi se ukupno jedna osoba na izdržavanju kazne zatvora zbog krivičnog djela protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama, do ih 16 leži u zatvoru zbog terorizma.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša je u odgovoru na pitanje zastupnice Maje Gasal-Vražalice naveo kako broj osoba koje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora zbog krivičnog djela terorizma iznosi 16, dok je za krivično djelo protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama na izdržavanju kazne zatvora jedna osoba, što znači da se u kazneno-popravnim zavodima u BiH ukupno nalazi 17 osoba na izdržavanju kazne zatvora za ova krivična djela.

"Navedene osobe kaznu zatvora izdržavaju u KPZ Busovača (dva zatvorenika), u KPZ Zenica (11 zatvorenika), KPZ Sarajevo (tri zatvorenika) i u KPZ Doboj (jedan zatvorenik", istakao je Grubeša.

Kako kaže, u međuvremenu jednu optuženu osobu Sud BiH je pravosnažno osudio na kaznu zatvora u trajanju od tri godine zbog krivičnog djela protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama te će i ta osoba biti upućena u određeni zavod na izdržavanje kazne zatvora.

Josip Grubeša (Foto: Klix.ba)
Josip Grubeša (Foto: Klix.ba)

"Shodno Zakonu BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera za navedenu vrstu zatvorenika postoji poseban program tretman koji sačinjava prevaspitna služba zavoda nakon prethodnog boravka svakog zatvorenika u prijemnom odjeljenju zavoda u trajanju od 30 dana, kada se vrši procjena ličnosti svakog pojedinačnog zatvorenika sa svim njegovim osobnostima, karakterom, socijalnom situacijom, obrazovanjem, porodičnosti, psihopatologijom osobnosti, zdravstvenim stanjem i drugim penološkim elementima u cilju sačinjavanja indivinualiziranog tretmana, na način da program tretman predviđa i planira da u najvećoj mjeri odgovara ličnim potrebama zatvorenika i koji je prilagođen da bi se postigao uspjeh u procesu tretmana i ostvarivanja cilja izvršenja kazne zatvora, odnosno postizanja svrhe kažnjavanja s ispunjavanjem specijalne i generalne prevencije", naveo je Grubeša.

Kako kaže, program tretman ima multidisciplinarni pristup tretmanu koji omogućava jedinstveno djelovanje različitih vaspitnih utjecaja svih učesnika u procesu resocijalizacije zatvorenika. U članu 20. Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera kao stručnjake u tretmanu posebno navodi odgajatelje, psihologe, pedagoge, socijalne radnike, liječnike, instrukture, diplomiranog pravnika i druge stručnjake koji rade na realizaciji procesa tretmana.