{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kazneno-popravnim zavodima 15 miliona KM

F
19.8.2009. u 13:45
0
5
Kazneno-popravnim zavodima 15 miliona KM
0
Kazneno-popravnim zavodima 15 miliona KM
Razmatrajući stanje u kazneno-popravnim zavodima u FBiH, Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela zaključak da će odobriti dodatna sredstva od 15 miliona maraka za potrebe tih zavoda.
Od tog iznosa 9 miliona maraka namijenjeno je za plaće, naknade i doprinose uposlenih, kao i upošljavanje 160 novih zatvorskih službenika do kraja ove godine, dok će preostalih 6 miliona maraka biti upotrijebljeno za popravljanje osnovnih egzistencijalnih uvjeta osuđenika i pritvorenika.

Danas donesenim zaključkom određeno je da se izvrši rotacija direktora KPZ-ova u FBiH te je donesena i Odluka o rotaciji direktora KPZ-ova u Mostaru, Sarajevu, Zenici i Tuzli. Rotacija će biti izvršena tako što će direktori KPZ-ova u Mostaru i Sarajevu te direktori KPZ-ova u Zenici i Tuzli privremeno, na razdoblje od tri mjeseca, zamijeniti radna mjesta.

Federalno ministarstvo pravde dobilo je zaduženje od Vlade FBiH da istraži mogućnost uvođenja sistema elektronskog nadzora kao alternativnog načina izvršenja kazne, pri čemu će pomoć zatražiti od relevantnih međunarodnih institucija.

Na današnjoj je sjednici zaključeno da će Federalno ministarstvo pravde osnovati Odgojno- popravni dom za maloljetnike na dogovorenoj lokaciji u općini Hadžići u Sarajevskom kantonu te da će razmotriti i mogućnost korištenja napuštene kasarne u Delijašima.

Govoreći o navedenim zaključcima, premijer FBiH Mustafa Mujezinović kazao je kako smatra da se i kantoni, kao suodgovorni za određene stvari kada su u pitanju zatvorski kapaciteti, trebaju uključiti u rješavanje ovih problema.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: